Новини
Суспільство

Народжуваність на Хмельниччині за чверть століття зменшилася вдвічі

Стрімке скорочення населення Поділля з 1,5 мільйона наприкінці минулого століття до 1,2 мільйона нині має просте пояснення – значно зменшилася народжуваність. Причому графік народжень має свої закономірності.

Скорочення кількості дітлахів в сім’ї – загальноєвропейська тенденція. Але якщо Європа підтримує чисельність населення за рахунок мігрантів, то в Україну вони, зрозуміло, їдуть не вельми охоче. Відповідно чисельність краян поступово зменшується.

Якщо в 1995 році в області народилося 16389 малюків, то у 2000-му – лише 12359. Як бачимо, щороку народжуваність зменшувалася приблизно на тисячу немовлят.

Наступні роки демонстрували «плато»: ймовірно, стабілізація економіки, покращення добробуту нагадали подолянам, що нас має бути багато. У 2005-му в області з’явилися на світ 12396 малюків.

Далі більше: народжуваність почала зростати. Українці відчули, що фінансові негаразди позаду, тому вирішили потурбувати про появу нащадків. Скажімо, ще за п’ять років – у 2010-му на Поділлі народилося 14414 немовлят.

І знову ми вийшли на плато, яка «обірвалося» після початку війни на Донбасі. Так, у 2015-му в області з’явилося 13793 малюки. Затим – крутий щорічний обвал з народжуваністю.

Політична непевність, війна, яку розв’язала Росія, вкрай негативно позначилися на демографії. Фактично народжуваність в області за чверть століття зменшилася вдвічі.

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, торік на Поділлі народився 8681 малюк.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook