Новини
Суспільство

У селах на Кам’янеччині перейменували вулиці Жовтневу та Пушкінську

Добігла кінця епопея з дивними аргументами на користь назв вулиць у двох селах в Кам’янець-Подільському районі, які мали бути перейменовані в рамках декомунізації, але, на вимогу громад, донедавна так і носили назви “Пушкінська” та “Жовтнева”. Рішення, в якому зазначені нові назви вулиць у селах Пукляки та Мар’янівка, опублікувало одне з всеукраїнських видань.

Нагадаємо, не так давно на сторінці проєкту “Декомунізація. Україна” оприлюднили лист Гуківського сільського голови, в якому він пояснював, чому у двох селах на Кам’янеччині вулиці досі мають назви “Пушкінська” та “Жовтнева”. Як пояснив Петро Ільницький, таке рішення було свого часу прийняте депутатами після обговорень з селянами. Ті мали свої аргументи: вулицю Пушкіна у селі Пукляки раніше перейменували на Пушкінську, оскільки на ній “колись стояли пушки”. Серед депутатів тоді, очевидно, не знайшлося жодного знавця української мови, який би пояснив людям, що немає такого слова, а є слово “гармата”. У селі ж Мар’янівка назву “Жовтнева” аргументували тим, що на цій вулиці росте багато дерев, які восени жовтіють.

Проте такі пояснення не задовольнили ні авторів проєкту “Декомунізація. Україна”, ні мешканців Хмельниччини. Тож справі надали розголосу, а від сільського голови зажадали пояснень.

Петро Ільницький зазначив тоді: він підтримує перейменування вулиць, і на території ввіреної йому громади до 2022 року понад два десятки з них змінили свої назви. Проте саме ці дві вулиці у двох селах стали тим каменем спотикання, через який сільському на той момент не вдалося перескочити. Проте він пообіцяв, що намагатиметься це зробити знову.

Що стосується філології, то я не вчитель і можливо лист, підписаний мною, звучить і не коректно, але в ньому передано слова з протоколу обговорення минулого року… Завжди готові винести повторно на обговорення назви цих двох вулиць, чекаємо на пропозиції.

Власне, це і зробили наприкінці червня. На черговій сесії сільської ради рішення про перейменування вулиць таки прийняли. Тож надалі вулиця Пушкінська у селі Пукляки називатиметься вулицею Миру, а вулиця Жовтнева у селі Мар’янівка стане вулицею Героїв України.

Таким чином, хоч і з курйозом, але сільський голова таки довів справу з перейменуваннями вулиць у селах до логічного завершення.

Вулиць, що своїми назвами нагадують радянщину та Московію в нас більше немає, – прокоментував виданню LB.ua Петро Ільницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook