Новини
Екологія

Екологи попередили про отруйні рослини у лісах Хмельниччини

Відпочинок в лісі у спеку, яка панує на Хмельниччині вже близько тижня, – одна з можливостей не лише отримати трохи прохолоди, а й ближче познайомитися з місцевою флорою. Проте іноді такі знайомства можуть закінчитися неприємностями.

Про небезпечні для здоров’я лісові та польові рослини, контакт з якими може обернутися важким отруєнням, попередили подолян у Департаменті природних ресурсів та екології Хмельницької ОДА.

Не все, що росте в природі можна чіпати, нюхати та тим більше їсти. Закликаємо бути обачними та, збираючись на прогулянку в ліс або поле, де можуть рости отруйні рослини, не чіпати, не нюхати та ні в якому разі не куштувати невідомих ягід та рослин,попередили у департаменті.

Та запропонували ознайомитись із найнебезпечнішими рослинами, які можна зустріти під час прогулянок.

Борщівник – має високе стебло і велике листя. Може виростати до трьох метрів. Квіти білого або рожевого кольору, суцвіття у формі парасольки. Росте біля доріг, розташованих біля лісу, на галявинах та пустирях. При контакті зі шкірою підвищує її чутливість до ультрафіолету, може викликати опік 1-3 ступеня. Наслідки відчутні не одразу – опіки проявляються через кілька годин після контакту.

Амброзія полинолиста – зовні нагадує полин або коноплю, виробляє отруйний пилок. Часто зустрічається на узбіччях залізниць, шосейних та ґрунтових доріг, по берегах річок і ставків, на пустищах та інших необроблюваних землях. Кількох крупинок пилку цілком достатньо, щоб з’явилося запалення очей, утруднене дихання, сльозоточивість очей, а при особливо великих дозах – кон’юнктивіт.

Блекота чорна – виростає до півтора метра у висоту, має липке листя і великі квіти брудно-булого або жовтуватого кольору з ворсинками. Плоди у формі глечика, відрізняється дуже неприємним запахом. Зустрічається біля доріг або житлових будинків, на оброблюваних полях. Отруїтися цією рослиною можна, спробувавши насіння або молоді паростки. Пересихає в роті, починається хрипота, червоніє шкіра, збільшуються зіниці.

Аконіт (борець) – росте кущами. Має округле листя і квіти темно-синього або фіолетового кольору. Часто зустрічається на березі річок, гірських луках і біля доріг. Небезпечний, тим що містить отруйний алкалоїд – аконітин. При контакті зі шкірою викликає свербіж, а якщо аконіт опиниться в роті – не уникнути опіків і болю.

Віх отруйний (цикута) – має розгалужене стебло, двопере і трьохпере листя. Влітку щ’являються ілі маленькі квіти, що утворюють парасольку. Росте на заплавних лука, біля річок та озер. Містить сильноотруйну речовину – цикутотоксин, яка міститься, переважно, у кореневищі. Серед симптомів отруєння – підвищене слиновиділення, біль у животі і припадки, які можуть призвести до летальних випадків.

Беладонна звичайна – має високі стебла і багато відгалужень. Але найцікавішими є плоди, які схожі на маленькі ягоди вишні. Зустрічається у букових, дубових та інших лісах. Зростає також на узліссях та біля річок. Перші ознаки отруєння з’являються протягом 20 хвилин. Починає хрипнути голос, пересихає горло, частішає серцебиття, розширюються зіниці. Отруєння може мати летальні наслідки.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook