Новини
Суспільство

Мешканці міст Хмельниччини почали ігнорувати вимоги комендантської години

Вже у декількох містах Хмельницької області від місцевих мешканців пролунали риторичні питання щодо скасування комендантської години, запровадженої в області, як і по всій Україні, ще на початку повномасштабного вторгнення росіян. Причина тому – прогулянки містян після 23.00, коли на вулицях не має залишатися нікого, крім патрулів та тих, хто має дозволи на пересування містом під час комендантської години.

Я щось пропустила? Може в нас вже немає комендантської години? Поки мене не було в Нетішині, скасували?

Підкажіть, чи є в Красилові комендантська година? Якщо є, то коли вона починається і закінчується?

Такі питання пишуть у соцмережах місцеві мешканці. Пояснюють свою цікавість тим, що регулярно на вулицях у заборонений час бачать молодь, яка “бродить по місту до ранку, не даючи відпочити”.

Комендантську годину наче не скасовували, але щовечора, після 23.00 є люди, молодь в центрі. Живу в центрі, бачу з вікна, – пишуть у відповідь на такі питання у коментарях.

У Хмельницькому “комендантські прогулянки” останнім часом – теж не рідкість. Майже щоночі, іноді – задовго після 23.00, у центрі міста можна побачити людей різного ступеню “веселості”, які не лише спокійно крокують невідомо звідки невідомо куди, а й присідають відпочити на лавці, голосно розмовляють, хіба що не співають та музику не вмикають.

За дотримання комендантської години мали б стежити патрулі та охоронці правопорядку. Їх, до прикладу, у Хмельницькому, останнім часом ще побільшало, після того, як додалися учасники добровольчого формування “Авангард”, які разом з правоохоронцями днями вручали повістки чоловікам на вулицях міста.

Судячи з реакцій МВС, порушення вимог комендантської години спостерігається на всій території України. Одна з ймовірних причин – відсутність реального дієвого покарання. Тож наразі правоохоронці вважають, що порушників слід “виховувати” гривнею, тобто штрафувати. Про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський в ефірі телемарафону вчора, 4 липня.

Не всі дотримуються умов комендантської години, і це питання до наших законодавців, щоб було встановлено належну відповідальність за порушення. Йдеться про адміністративну відповідальність,цитує слова міністра видання Слово і діло.

Наразі Кодекс про адміністративні правопорушення не передбачає відповідальності за порушення комендантської години. Покарати порушників вимог комендантської години можуть лише за відмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля. Проєкт закону про внесення відповідних змін до кодексу зареєстровано у Раді у травні, але поки що не прийнято.

Нагадаємо, на Хмельниччині тривалість комендантської години змінювали декілька разів. Востаннє це було в середині квітня. Тоді було встановлено, що починається вона о 23.00 та закінчується о 05.00.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook