Новини
Суспільство

На військовому кладовищі у Хмельницькому встановлюють новий пам’ятний хрест

У Хмельницькому на військовому кладовищі розпочались роботи із встановлення пам’ятного знаку. У міській ритуальній службі таким чином хочуть вшанувати жертв політичних репресій, рештки яких були перепоховані поблизу меморіального комплексу.

На місцевому військовому кладовищі демонтують старий хрест, який був встановлений поблизу меморіального комплексу. Саме там перепоховані рештки жертв політичних репресій. За неповними даними, кількість людей, які піддавалися тортурам, становила 120 тисяч. З них загинули близько 53 тисяч подолян.

Одне з місць таємного поховання – об’єкт колишнього обласного управління НВКС, нині – торговельний центр «ЦУМ».

На той час було встановлено тимчасовий хрест та невеликий обеліск. Було воно в досить такому, некомфортабельному стані. Довгий час ми вирішували, що саме необхідно на цьому місці поставити, як його облаштувати. Але весь час це було не на часі. Наразі ми вирішили, що необхідно цю територію облаштувати, – розповідає начальник КП «Хмельницька міська ритуальна служба» Сергій Бортник.

Виготовленням пам’ятного знаку займатимуться учні Хмельницького ВПУ №11. Вони вже отримали відповідний макет. Новий знак – хрест висотою близько чотирьох метрів – буде виготовлений з металу. Він стоятиме на невеличкому кургані висотою метр. В центрі хреста планують зобразити тризуб в сонці. Також будуть невеличкі зображення янголів, подібні до Янгола Скорботи, встановленого неподалік ЦУМу.

Коштуватиме цей проєкт близько 300 тисяч гривень. Усі витрати покриють з бюджету міської ритуальної служби. Відкрити новий пам’ятний знак планують 24 серпня, на День Незалежності України.

Відео: канал Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook