Новини
Культура

Будинок Берлянта «повернуть» у центр Хмельницького

Новий історико-туристичний проєкт із 3D-візуалізації зруйнованих пам’яток розробили у Хмельницькому. Інформаційні стенди розташують поруч із місцями, де колись існували такі будівлі. Поки що планують встановити три таких таблиці: з будинком Берлянта, костелом Святої Анни та залізничним вокзалом.

Хмельницькі архітектори розробили новий історико-туристичний проєкт з 3D-візуалізації пам’яток, зруйнованих в різні роки ХХ століття. Дозвіл на встановлення інформаційних табличок поруч із місцями, де колись розташовувалися такі будівлі, затвердили на черговому засіданні виконкому.

Розміщують таблички-проєкції, аби зберегти пам’ять про старовинні будівлі, які мали особливу архітектурну цінність, але були знищені.

Новий проєкт у Хмельницькому реалізують спільно з управлінням культури і туризму. Таблички виготовлені у вигляді стендів з прозорого акрилу, на яких тонкими лініями намальовані загальні силуети втрачених будівель. Коштів з бюджету громади на реалізацію проєкту не виділятимуть.

Щодо споруд, які візуалізують у Хмельницькому першими, то це:

  • Костел Святої Анни, зведений у XVIII столітті – розташовувався на вулиці Староміській, був зруйнований у 1936 році радянською владою Зараз на цьому місці – спеціалізована школа №1.
  • Будинок Берлянта, найкрасивіший та найдорожчий у старому Проскурові – будівництво завершилося у 1910 році. За 31 рік, до 1941-го, коли будівлю було зруйновано, пережив чимало трансформацій. Він був прибутковим будинком, «офісом» Управління Подільської залізниці, тут перебували уряд УНР та Директорія, а також штаб кавалерійського корпусу Червоного козацтва і управління 105-ї особливої ділянки “Військбуду”. До цього часу будинок Берлянта є одним з найпопулярніших серед хмельничан, які цікавляться історією міста. Тож не дивно, що його зображають на стінописах та візуалізують у той чи інший спосіб.

Колишній залізничний вокзал – був збудований у 1870-х роках, зруйнований в 1952-му. На цьому ж місці збудували новий вокзал.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook