Новини
Бізнес

Цукру з Хмельниччини вивезли у понад тисячу разів більше, ніж торік

Експорт товарів з області у січні-травні становив 300,6 мільйона доларів, що на 14,7% менше, ніж за перші п’ять місяців минулого року. Імпорт знизився на 15,4% до 196,7 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 103,9 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,53 (у торішньому січні-травні лише 1,52).

Продукти рослинного походження становили майже половину експорту Поділля – 43,4% від загального обсягу: вивезено товарів на 130,4 мільйона. Щоправда, це майже на третину менше, ніж у минулорічні перші п’ять місяців.

Як бачимо, вторгнення Росії вже суттєво дається взнаки. Скажімо, експорт зернових культур становив 116,7 мільйона, що на 31,3% менше, ніж торік за відповідний період.

Проте маємо стрімке зростання за окремими групами товарів. Так, алкогольні і безалкогольні напої та оцет ми експортували на суму 14,7 мільйона, що в 31 раз більше, ніж у торішньому січні-травні.

Цукру і кондитерських виробів з цукру подільський бізнес вивіз на 1,4 мільйона, що становить 127513% до минулорічних показників (аби не плутатися в таких шалених відсотках, спростимо: цукру ми продали в понад тисячу разів більше).

На жаль, під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті не оприлюднюються (до речі, взагалі вся статінформація в нинішній скрутний час обмежена), тому проаналізувати, хто купив наш солодкий продукт, не можна.

Значущою статтею подільських товарів, що закуповували за кордоном, окрім продовольства, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 32,3 мільйона, що на 3,7% більше, ніж торік. Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами зі 105 країн світу.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook