Новини
Здоров’я

У Хмельницькому готуються до осіннього спалаху COVID-19

Після повномасштабного вторгнення росіян проблема COVID-19 відійшла на другий план, проте хвороба нікуди не зникла. Наразі в Україні фіксують збільшення кількості інфікувань коронавірусом: лише за останній тиждень – на 35%. У Хмельницькому також готують до можливої хвилі захворювання на коронавірус, яку прогнозують восени.

Палати для хворих на COVID-19 у Хмельницькій інфекційній лікарні облаштували ще під час першої хвилі пандемії. Зараз вони пустують, проте, як кажуть у закладі, така ситуація протримається недовго.

Ми бачимо, що наростає захворюваність на коронавірус, порівнюємо з минулим роком, бачимо, коли починає наростати в Європі – через місяць-два у нас майже така ж ситуація, – коментує медична директорка КР «Хмельницька міська інфекційна лікарня» Нінель Марцонь.

Уже з середини осені в Україні очікують повторний спалах пандемії ковіду. У країнах Європейського Союзу уже фіксують зростання випадків інфікування на 20% від прогнозованих.

На Хмельниччині ситуація наразі стабільна. Хоча, як зазначають медики, через малу кількість тестувань, відповідно, і статистика захворюваності буде низькою.

Пацієнтів з діагнозом «коронавірусна хвороба» в закладі зараз 11, серед них двоє дітей, – каже завідувачка інфекційного відділення лікарні Вікторія Леньга.

Як зазначають у ВОЗ, пандемія ще далека від завершення. Варіанти штаму Омікрон продовжують викликати нові види захворюваності, госпіталізації та смертей у всьому світі.

Ми готуємося до цієї ситуації. Кисень у нас розведений до кожного ліжка, лікарня максимально може прийняти 200 хворих. Ми розраховуємо і на дітей, і на дорослих, є відділення інтенсивної терапії, є апарати ШВЛ. Тобто ми готуємося серйозно, – каже Нінель Марцонь.

Медики ж наголошують: аби не допустити серйозних наслідків, необхідно застосовувати перевірені засоби: масковий режим, посилену вентиляцію приміщень, дотримання протоколів тестування та лікування. Та найдієвішим засобом є вакцинація, кажуть лікарі. У вільному доступі є достатньо вакцини проти коронавірусу. Пунктів вакцинації наразі працює менше, але імунізацію проводять щодня.

Відео: Перший Подільський

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook