Новини
Суспільство

Михайло Чекман – перший міський голова Хмельницького часів Незалежності – загинув 20 років тому

Автокатастрофа 21 липня 2002 року трагічно обірвала трудовий та громадський життєвий шлях Хмельницького міського голови Михайла Чекмана.

Михайло Костянтинович Чекман народився 16 серпня 1946 року в селі Чаньків Дунаєвецького району Хмельницької області. Його батько, Костянтин Семенович – учасник Другої світової війни – був трактористом, мати, Ганна Михайлівна, працювала у споживчій кооперації.

Майбутній очільник міста закінчив у 1967-му Кам’янець-Подільський індустріальний технікум. У 1973-му заочно завершив навчання на енергетичному факультеті Львівського політехнічного інституту. У 1999-му Михайло Чекман закінчив юридичний факультет вечірньої форми навчання Хмельницького інституту регіонального управління та права. У 2001 році йому присвоєно науковий ступінь Почесного доктора наук Технологічного університету Поділля.

За роки трудової діяльності Михайло Костянтинович працював і слюсарем, і головним енергетиком Токмакського гранітного кар’єру на Запоріжжі. Але переважно його біографія пов’язана з рідним Подільським краєм.

Фото: ye.ua

Він працював слюсарем, старшим техніком, інженером, старшим інженером, заступником начальника цеху № 5 заводу «Катіон». Надалі – з 1976 року – інструктором, завідуючим промислово-транспортним відділом Хмельницького міському партії. З 1981 року – заступник голови Хмельницького міськвиконкому. У 1985—1990 роки — голова Хмельницького міського комітету народного контролю.

А у 1990-му Михайло Чекман став головою Хмельницького міськвиконкому. У 1994 році обраний на цю посаду вдруге. З 1998 року – Хмельницький міський голова.

Фактично він протягом дванадцяти років стояв на чолі Хмельницького. Причому керував містом у вкрай складний час, коли економіка країни перебудовувалася, фінансово-економічна ситуація була надзвичайно важкою. Завдяки йому ми стали містом-базаром, в яке звідусіль стікалися товари та люди.

На жаль, 21 липня 2002-го Михайло Чекман трагічно загинув в автокатастрофі.

До речі, про нашого земляка залишилася й дещо несподівана пам’ять. Як йдеться на сайті Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи, «у Франції щороку друкується 20-30 марок із зображеннями видатних людей. Такі марки випускаються тиражем 4 мільйони, тоді як марки з портретом Михайла Чекмана мають тираж тільки у 100 екземплярів».

Це сувенірні марки, хоча вони офіційно випущені поштовим департаментом Франції і при бажанні їх можна наклеювати на конверт. Цікаво, що придбати ці марки неможливо. Вони є лише в асоціації «Нормандія – Україна» і у нашому місті.

Михайло Чекман став першим українцем, що удостоївся такої високої честі у далекій Франції, хоч і посмертно. Таким чином уряд Франції оцінив вклад нашого мера в налагодження партнерських відносин між Україною та Францією. Окрім того, рішенням позачергової 4-ї сесії Хмельницької міської ради від 22 липня 2002 року Чекману Михайлу Костянтиновичу посмертно присвоєно звання «Почесного громадянина міста Хмельницького». У мікрорайоні Лезневе школу № 13 названо його іменем. На будинку № 9 по вулиці Хотовицького, де мешкав міський голова, встановлено меморіальну дошку. Центральний міський парк культури та відпочинку імені 500-річчя міста Хмельницького перейменовано на «Парк культури і відпочинку імені Михайла Чекмана».

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook