Новини
Суспільство

Близько 200 повітряних тривог пролунало на Хмельниччині за 5 місяців

Загальна тривалість повітряних тривог, оголошених на Хмельниччині від початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну, становить більше ніж тиждень. Проте під час підрахунку не були враховані повітряні тривоги, які оголошувалися в окремих районах області, тому тривалість та кількість тривог, підрахованих для Хмельниччини, можуть бути більшими. Тим часом мешканці Хмельницького нарікають на те, що не у всіх мікрорайонах міста під час тривоги добре чути сирени.

Інформацію щодо підрахунку кількості повітряних тривог та визначення найбільш “тривожних” областей публікують у спільноті UA War Infographics. Останні дані, опубліковані у телеграм-каналі, – станом на 25 липня. Відповідно до них, на Хмельниччині повітряні тривоги оголошувалися 186 разів і тривали загалом 7 днів 20 годин 8 хвилин. До кінця липня ця тривалість, звісно, дещо збільшилася. За даними сайту alerts.in.ua, з 25 лютого на Хмельниччині пролунало 194 тривоги загальною тривалістю 8 днів 3 години 13 хвилин.

Україна не може отримувати інформацію про повітряні тривоги з тимчасово окупованих АРК і Севастополя. Офіційне джерело даних про повітряні тривоги з’явилося лише 15 березня, тож дані до цієї дати зібрані з різних джерел і можуть бути неточними. Тривалість розраховується лише за сигналами тривоги по областях. Якщо сигнал тривоги був зафіксований окремо в районі чи громаді, проте не був зафіксований в області, то він не враховується в загальну тривалість. Тому дані можуть бути не дуже точними, але показують тренди. Дані: alerts.in.ua, – йдеться у коментарі до інфографіки.

Найтривожнішою, відповідно до даних сайту, є Луганська область. Тривога там оголошувалася двічі, востаннє – 4 квітня о 19:45 і відтоді вона не скасовувалася. Тож загальна тривалість повітряних тривог на Луганщині становить 122 дні. 886 разів тривога оголошувалася у Харкові – це найбільший показник серед всіх областей, загальна тривалість – 34 дні. Найменший часовий показник – у тимчасово окупованої Херсонщини, 9 тривог тривалістю 4 години 40 хвилин. Зазвичай, навіть тоді, коли тривога лунає по всій Україні, Херсонська область залишається непозначеною. Разом з тим, інформацію про вибухи у Херсоні досить часто публікують у соцмережах.

Під час вчорашньої повітряної тривоги, яка тривала 25 хвилин, в одному з телеграм-каналів ініціювали опитування на тему: наскільки добре чути сирену в тому чи іншому мікрорайоні обласного центру. Всього проголосували майже 26 тисяч підписників як з Хмельницького, так і з області.

У коментарях хмельничани пишуть свої враження від роботи системи оповіщення у місті. Судячи з них, хтось чує одночасно по дві-три, навіть чотири сирени, хтось не чує жодної. До прикладу, у центрі міста, в районі овочевого ринку, система сповіщення на вулиці Соборній не спрацьовувала майже протягом всього тижня. У Раковому, в районі “Заготзерно” та пивзаводу сирени не чули вже два тижні. Не чують останнім часом сирену також в районі міської лікарні та на Зарічанській. В Дубовому, пишуть хмельничани, також тиша. Натомість на Озерній, “покоління буде глухим”, написали в коментарях. Також досить добре чути сирену на проспекті Миру, у частині мікрорайону Ракове та подекуди в Південно-Західному мікрорайоні.

У пресслужбі Хмельницької міської ради повідомили: про проблеми з роботою систем оповіщення можна повідомити за номером +38-067-555-15-80. Скаргу на непрацюючу у центрі міста сирену в суботу, 30 липня, там прийняли, пообіцяли зареєструвати та розібратися, проте вчора, у неділю, сирена під час тривоги так і не ввімкнулася.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook