Новини
Освіта

В одній зі шкіл Хмельницького в укритті облаштовують навчальні класи

З 1 вересня освітній процес у Хмельницькому, як і в більшості міст та сіл України, має розпочатися офлайн. Тож школи, університети та коледжі мають ще трохи часу, аби підготувати укриття. Попри те, досі багато батьків вагаються, чи безпечно під час війни відпускати дітей до навчальних закладів і чи відповідатимуть сховища там усім нормам.

З 1 вересня в українських школах планують розпочати очне навчання. У соцмережах сперечаються про надійність підвалів, небезпеку великих шкільних вікон та хвилюються про ймовірність «прильотів». Думки батьків-хмельничан щодо безпечності навчання офлайн кардинально розходяться.

Одну зі шкіл Хмельницького у 2020 році визнали найбільшою за кількістю учнів в Україні. Тож, відповідно, укриття там має бути достатньо великим, аби розмістити усіх дітей та педагогів. Облаштовувати сховище тут почали ще з лютого. Але ремонтні роботи тривають досі.

За вимогами Міносвіти сховище повинне мати два виходи, електрику, вентиляцію, каналізацію, водопостачання (за можливості) або належний запас води.

Директор школи каже: у сховищі обладнали два санвузли, у всіх приміщеннях є автономне освітлення. Загалом це укриття може вмістити до тисячі дітей. Розраховане воно не лише для того, аби перечекати тривогу. Тут облаштували і класи, щоб не переривати навчальний процес. Тут підведений інтернет, у планах – поставити комп’ютерну техніку, щоб діти якісно здобували освіту.

У владі Хмельницького запевняють: з вересня працюватимуть тільки ті начальні заклади, де є безпечні укриття. Вирішуватимуть це спеціальні комісії. До старту навчального року вони повинні обстежити кожну школу, дитсадок, коледж та університет в місті.

За статистикою, трохи менше 10 відсотків закладів освіти Хмельницької громади не мають найпростіших укриттів.

Відповідальність за те, працюватиме школа або ні, бере на себе місцева влада. Але остаточне рішення, чи відвідуватимуть діти навчальний заклад – за батьками.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook