Новини
Бізнес

Понад півтори сотні дітей долучилися до проєкту «Розумний город» від Компанії «Контінентал»

Соціальний проєкт «Розумний город» компанія «Контінентал Фармерз Груп» реалізує на теренах чотирьох областей України. Проєкт має на меті декілька складових: соціальну, освітню, а в умовах війни також прищеплює любов до власної землі та громади. Цього року у проєкті беруть участь понад півтори сотні юних агрономів.

«Розумний город» «Контінентал Фармерз Груп» втілює третій рік поспіль. Школярі, які зголосилися взяти участь у проєкті, отримують від Компанії насіння городини та лікарських трав, міндобрива, а також агрономічний супровід.

Цього року ми видавали учасникам насіння квасолі виткової, а також овочевих культур, з яких згодом будуть виготовляти сухі борщі: буряк «Червона куля», морква «Шантане», капуста та цибуля. Родзинка проєкту – патріотичний чай, який має різні назви – «Слава нації», «Слава Україні». Це – синьо-жовтий чай з сухих квіток мальви мавританської, яка при вдалому заварюванні дає яскравий насичений синій колір, та нагідок лікарських, які дають насичено-жовтий колір, – розповів провідний менеджер соціально-інвестиційного відділу Компанії «Контінентал» Василь Капустинський. 

До ініціативи «Розумний город» цьогоріч долучилися понад 150 школярів з Тернопільської, Львівської, Хмельницької та Івано-Франківської областей. Щоб спробувати себе в ролі агрономів, їм потрібно було мати бажання та три сотих землі. Обирали, що саме буде рости на їхніх грядках, діти самостійно.

Один з учасників проєкту – 13-річний Юрко Кусень з Тернопільщини. Змалечку хлопець хотів займатися вирощуванням лікарських рослин. Втілити свою мрію семикласнику вдалося завдяки «Розумному городу». Для вирощування хлопець обрав насіння мальви мавританської та лікарської календули.

Квіти мені подобаються і я думав, що їх збирати буде легше, ніж картоплю чи буряк. Але є один нюанс – щоб зібрати квіти, потрібно згинатися біля кожного куща. А ще вони дуже швидко ростуть. Поки збереш з однієї половини грядок та перейдеш на іншу, на першій половині знову розпускаються нові, тож доводиться повертатися і збирати знову, – ділиться досвідом Юрко.

Він розповідає про те, як вдосконалює процес збору та який інвентар використовує, щоб пришвидшити його: «Я собі зробив такий пояс, на нього вішаю відро, тоді можна збирати двома руками. Так виходить швидше».

Допомагають юному агроному у догляді за ділянкою його рідні — мама, старший брат, іноді молодший. Мальви – квіти невибагливі та не потребують особливого догляду, каже старший брат хлопця Тарас: «Не так багато потрібно для догляду. Двічі посапали, і воно собі росте. Якщо потрібен полив, то, звісно, поливаємо».

А от з квасолею, попри те, що збирати її потрібно лише раз, у дітей трохи більше клопоту. Аби квасолиння мало за що «вхопитися», на грядках ставлять тички. Іноді їм потрібно шукати заміну.

Коли на тичку падає дощ, вона пересихає, падає, ламається. Треба йти до лісу, шукати нову, ставити. І завжди слідкувати, щоб квасоля мала, куди рости. Також важливо її вчасно підливати, – розповідає Юрко Кусень.

Восени весь зібраний врожай – висушені квіти для чаю та овочі для борщового набору – учасники проєкту передадуть українським військовим.

Фото: Олег Жак

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook