Новини
Бізнес

Альтернативні способи зберігання зерна використовують аграрії Хмельниччини

Воєнні дії в Україні, поламана логістика, блокування експорту морським шляхом – усе це змусило аграріїв Хмельниччини дещо змінити підходи до зберігання збіжжя. Метод не новий, однак у період воєнного часу набув нової актуальності. Йдеться про складування зерна у величезні полімерні рукави-мішки.

В одному полімерному мішку, які можна побачити сотнями на Хмельниччині, аграрії зберігають приблизно 200 тонн зерна – залежно від культури. Це своєрідна альтернатива елеваторам, де тримають соняшник, кукурудзу чи пшеницю. Таким чином немає потреби будувати додаткові капітальні споруди, а на одному гектарі можна помістити до 5 тисяч тонн зерна. Рукава витримують температуру від -50 до +50 градусів.

В нашому підприємстві є чотири локації зберігання в полімерних рукавах. На сьогодні у нас викладено в поле понад 300 тисяч тонн. Загалом це більше, ніж тисяча мішків, – розповідає заступник директора агропідприємства з виробництва Володимир Ревко.

Щоправда, і тут аграрії залежать від погоди. Якщо задощить – доводиться перечікувати, адже усе зерно спочатку обробляють, просушують на елеваторі, і вже тоді засипають у полімерні рукави. Якість зерна і всі його характеристики при зберіганні не змінюються.

У рукави вже засипали вдвічі більше зерна, ніж минулого року. Такий спосіб скорочує логістику, яка зараз потерпає від воєнних дій. Насамперед, мова про ускладнений експорт зерна портами. При відновленні повноцінного продажу збіжжя за кордон, можна швидко відреагувати на ситуацію.

Разом з тим, є певні особливості в роботі таких зерносховищ та додаткові витрати на придбання недешевої техніки для завантаження-розвантаження збіжжя.

Як прогнозують аграрії в цьому господарстві, лише 30% зерна відвезуть на елеватори. Більшість же зберігатимуть у рукавах, довжина яких сягає 100 метрів, ширина – трохи менше трьох метрів.  

Детальніше – у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook