Новини
Події

Хмельницькі активісти звернулись до міжнародних організацій щодо забезпечення прав військовополонених

Громадські та волонтерські організації Хмельницького у Міжнародний День молоді об’єднали зусилля, аби пришвидшити процес повернення українських героїв додому.

На зустрічі були присутні члени сімей захисників «Азовсталі». Вони наголосили, що попри всі російські фейки, які ширяться інформаційним простором, військові полку «Азов» не є терористами, а є військовим підрозділом Збройних сил України, який виконував наказ керівництва. Всі вони – захисники та захисниці Маріуполя – герої України, яких чекають вдома. Міжнародні організації мають зробити все можливе, аби дотримувались вимоги Женевських конвенцій щодо військовополонених, а українські герої найближчим часом повернулись до рідних.

«Азов – це вся країна! Весь світ повинен кричати про «Азовсталь», Оленівку, про кожного військовополоненого. На жаль, ми програємо у цій інформаційній війні. Але від кожного з нас, від кожного українця, залежить, чи зруйнуємо ми цю інформаційну стіну», – наголосила у своєму виступі громадська активістка Леся Стебло.

Результатом зустрічі у Молодіжному центрі стало підписання активістами спільного листа-звернення до Організації Об’єднаних Націй та Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Молодь та Громадські організації міста Хмельницького вимагають захисту прав та інтересів родин загиблих героїв та відповідальності для тих, хто обіцяв безпеку полоненим. Ми вимагаємо від ООН, Міжнародного комітету Червоного Хреста та інших міжнародних організацій, які створенні для дотримання міжнародного права, посилити та активізувати свої дії щодо доступу до полонених Оленівського табору, отримання правдивої інформації про стан бранців, отримання тіл загиблих і врятувати тих, кого ще можна. Вжити всіх заходів із забезпечення прав військовополонених згідно з Женевськими конвенціями 1949 року», – сказано у зверненні.

Також Громадські організації Хмельниччини підтримують «Асоціацію родин захисників «Азовсталі» та звертаються до гарантів безпеки захисників «Азовсталі» – Міжнародного комітету Червоного Хреста та ООН – з проханням втрутитися у «театр абсурду», засудити та завадити проведенню фейкових трибуналів, які загрожують бійцям полку «Азов».

Підписаний лист-звернення направлять у представництва міжнародних організацій в Україні та, за словами організаторів, очікуватимуть не лише письмової відповіді, а конкретних дій щодо повернення полонених додому.

Нагадаємо, вихід захисників «Азовсталі» з метою порятунку життя українських воїнів відбувався за посередництва ООН і Міжнародного комітету Червоного Хреста. Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста реєстрували тисячі українських військовополонених та, згідно з заявою президента України Володимира Зеленського, зобов’язалися гарантувати збереження життя та здоров’я українських військовополонених з Маріуполя. Значну частину українських захисників розмістили в смт Оленівка. 29 липня окупанти цілеспрямовано вбили пів сотні захисників в Оленівці. За даними розвідки, полонених катували, щоб зламати. А потім знищили докази воєнних злочинів терактом.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook