Новини
Суспільство

Будівельники Хмельниччини нарощують обсяги виконаних робіт

В останні роки будівельні підприємства краю з року в рік нарощують виробництво. Скажімо, торік вони виконали робіт на 9,4 мільярда гривень. Позаторік ця цифра становила лише 6,6 мільярда, а в 2019-му – 3,8 мільярда.

Звісно, варто зважати й на інфляцію, тому можна поглянути на квадратні метри зведеного житла. Минулоріч введено в експлуатацію житлові споруди загальною площею 341,6 тисячі метрів квадратних; у 2020-му – 279,5 тисячі, в 2019-му 323,6 тисячі метрів.

Причому зростання фіксується на тлі переорієнтації будівництва із житла на інші об’єкти. Так, найактивніше минулого року кошти – понад три чверті – 76,3% вкладалися в інженерні споруди; 15,8% – в нежитлові будівлі. Фактично на житло припало лише 7,9% будівельних зусиль.

Скорочення частки житла в будівельних роботах спостерігається щороку останнім часом. До прикладу, в 2020-му на житло припало 10,5% робіт, у 2019-му – 16,1%. У 2015-му ж житлове будівництво становило майже третину – 30,2%, натомість на інженерні споруди припало лише 29,6% робіт, на нежитлові – 40,2%.

Навіть важко сказати, чи переорієнтація на «інженерію» була пов’язана із зовнішніми загрозами, що зараз реалізувала Росія, напавши на нашу країну. В будь-якому випадку, відзначимо, що будівельники значно активніше вкладалися в інженерні споруди, але за рахунок суттєво збільшення загального обсягу робіт, нарощували й житлове будівництво.

Збірку із графічними даними підготували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області до Дня будівельника, що відсвяткували в Україні вчора.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook