Новини
Кримінал

Суд виніс вирок мешканцю Кам’янця, який кинув гранату на літню терасу з людьми

Рік тому мешканець Кам’янця-Подільського у людному місці, на терасі літнього кафе, кинув гранату в скупчення людей. Внаслідок вибуху постраждало п’ятеро дорослих та чотирирічна дитина, яка отримала найважчі травми в області грудної клітини. Ярмолинецький районний суд призначив покарання кам’янчанину. Його обвинувачували у замаху на умисне вбивство, вчиненому у спосіб, небезпечний для життя багатьох осіб з хуліганських мотивів. Також суд визнав кам’янчанина винним у незаконному придбанні, носінні та зберіганні бойових припасів без дозволу. За вироком суду чоловік може сісти за ґрати на 12 років. Вирок ще не набрав законної сили та може бути оскаржений в Апеляційному суді.

У Хмельницькому апеляційному суді нагадали обставини справи. В липні минулого року на вулиці Розвадовського у Кам’янці-Подільському нетверезий місцевий мешканець, сидячи за столом на літній терасі навпроти магазину, дістав із підсумку ручну гранату «РГН», стиснувши запобіжну чеку, витягнув її за кільце із запалу та умисно кинув біля сусідніх столів. Від вибуху внаслідок детонації гранати найбільше постраждала 4-річна дівчинка, отримавши поранення грудної клітини (тяжке тілесне ушкодження, яке небезпечне в момент спричинення). Ще п’ятеро дорослих отримали тілесні ушкодження легкого ступеня тяжкості.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав та розповів свою версію подій. За його словами, того вечора, прогулюючись, він знайшов на клумбі паперову коробку з найменуванням пошти, її вміст вирішив роздивитися у барі, куди йшов випити пива. Сів за столиком неподалік від інших відпочивальників, у яких упізнав своїх сусідів, й почав розпаковувати коробку. Витягнув звідти керамічну кулю, розкрутив дротик з кільцем, після чого вона почала шипіти й він випустив її на землю. Сказав, що предмет не був схожий на гранату, тому умислу на заподіяння комусь поранень він не мав.

Очевидиця, яка постраждала від вибуху, запевнила, що чоловік за сусіднім столиком кинув у їхній бік гранату умисно. Це підтвердив й інший потерпілий.

Мати постраждалої дитини розповіла, що якраз забрала доньку з дитячого садка й вони зайшли до магазину на морозиво, сіли на терасі – як пролунав глухий вибух і вона побачила в ділянці серця дитини рвану рану. Першу допомогу дівчинці надав лікар, котрий проходив повз.

Суд критично оцінив показання обвинуваченого про те, що він не знав, що куля з коробки – граната і не мав умислу на вбивство кількох людей, у тому числі малолітньої дитини. Позаяк він сам розповів, що проходив службу в збройних силах і знає, як виглядає граната, та й очевидці одразу визначили, що вибуховий пристрій був саме гранатою. Кидаючи її у бік людей, які поруч відпочивали на терасі, він усвідомлював, що застосовує спосіб убивства, який є небезпечним для життя багатьох осіб, причому у пору доби, коли гуляють батьки з малими дітьми.

Обираючи вид та міру покарання, суд врахував, що обвинувачений вчинив особливо тяжкий та тяжкий злочини, позитивно характеризується за місцем проживання та роботи, раніше судимий, має інвалідність.

Обставиною, що пом’якшує покарання, суд визнав часткове відшкодування майнової шкоди потерпілій. Обставинами, що обтяжують покарання, – рецидив злочинів та вчинення злочину в стані алкогольного сп’яніння.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook