Новини
Суспільство

Понад сотні переселенців у Хмельницькому доведеться виїхати з місць тимчасового проживання

Ситуація з житлом для внутрішньо переміщених осіб у Хмельницькому залишається складною. Від початку війни в обласному центрі зареєструвалися та залишилися жити понад тридцять тисяч переселенців. Тих же, хто обирав Хмельницький як тимчасовий пункт зупинки, було в рази більше. Наразі в обласному центрі готуються до початку нового навчального року, тож переселенцям, які досі мешкають у навчальних закладах, доведеться шукати собі інше місце для проживання.

Нагадаємо, від початку повномасштабного вторгнення прихисток на Хмельниччині знайшли понад 150 тисяч осіб. Частина залишилася жити в області, частина рушила далі. Лише у Хмельницькій громаді офіційно зареєстровано понад 35 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Переважна більшість цих людей, природньо, потребували житла. Хтось винаймав його за оголошеннями, через що вартість оренди квартир в місті у певний період суттєво зросла. Хтось оселився у родичів або небайдужих людей. Комусь довелося селитися у комунальних закладах, зокрема, у школах.

Наразі в Хмельницькому залишилося два навчальні заклади, в яких продовжують жити переселенці. Але до кінця серпня вони звідти мають виїхати, оскільки школи потрібно підготувати до навчання. Разом з тим, вільних місць для переселенців у місті не залишилося. Їх немає ні в гуртожитках, ні в приміщеннях комунальної власності.

Людям пропонують переселятися в райони області. Проте погоджуються на це не всі, оскільки життя там не таке комфортне, як в обласному центрі.

За словами заступника Хмельницького міського голови Михайла Кривака, із закладів освіти мають переселитися більше сотні внутрішньо переміщених осіб: близько 80 – з гімназії №1 та близько 40 – з НВО №5.

Разом з тим, як зазначили у владі області, Хмельниччина готова прийняти ще близько 50 тисяч евакуйованих українців, які наразі виїжджають зі східних регіонів, де через знищення інфраструктури та постійні обстріли зиму пережити буде дуже складно. Аби розмістити частину переселенців, у Хмельницькому за грантові кошти планують капітально відремонтувати два гуртожитки, а в області будуватимуть 5-поверхові будинки за кошти держбюджету.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook