Новини
Суспільство

«Хмельницький борщ» подорожчав на третину за пів року

Рецептів борщу в Україні – скільки й господинь. А ще господарі подеколи непогано куховарять. Тобто – не дуже й помилимося – якщо визнаємо, що в державі існує кількадесят мільйонів унікальних рецептів. Може, трохи й менше, але – їх безліч. І використання будь-якого з них за час війни стало більш обтяжливим для гаманця.

Не хочеться нікого ображати та підпадати під нищівну критику, але для приготування та аналізу цін для «середнього» подільського борщу пропоную взяти: 400 г м’яса, по 500 г картоплі та капусти, 300 г буряка, 200 г моркви, по 100 г цибулі та сметани й 50 г томатної пасти.

Ще раз прошу пробачення перед українками, яких вразив невіглаством у куховарстві. Можливі й очікувані закиди щодо відсутності в рецепті перцю та квасолі тощо. Але кожен має можливість скористатися нашими розрахунками та внести зміни у вартість свого унікального борщу, врахувавши необхідні інгредієнти.

Отже, у січні перед війною за «середнім» рецептом борщ зі свинячою вирізкою можна було б зварити за 95,46 гривні, а за пів року він уже обходився в 130,09 гривні. Як бачимо, подільський борщ поважчав на 36,3%.

Якщо готувати балію національної страви з яловичої вирізки, то січнева довоєнна ціна становитиме 127,48 гривні, зараз – 156,31 гривні; зростання на 22,6%.

Зауважимо, що вартість передусім зросла коштом не м’яса, а овочевої складової. До прикладу, як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, морква та цибуля за півріччя подорожчали у понад два рази.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook