Новини
Суспільство

Дрова на Хмельниччині впродовж року поступово дешевшають

Цьогоріч українцям обіцяють найтяжчу зиму. Й справді, захмарні ціни на енергоносії на європейському континенті, непевність щодо стабільної роботи інфраструктури, надійність поставок ресурсів – усе це загрожує проблемами в холодну пору року. Але, не зважаючи на явні загрози, ціни на дрова для опалення на Поділлі протягом поточного року лише зменшувалися.

Це справді дивно, але статистика невблаганна. Якщо в січні вартість дров становила 5548 гривень за тонну, то в середині весни ціна зменшилася на двісті гривень – до 5348. В середині літа вартість дров упала до 4383 гривень за тонну.

Зниження ціни на дрова має кілька пояснень. По-перше, брак грошей, спричинений війною. По-друге, наші люди часто-густо скуповують усе в останню мить. Тому варто дочекатися даних щодо вартості за серпень-вересень. По-третє, мораторій, запроваджений владою, на тарифи та ціни на енергоносії не стимулює робити запаси дров.

Справді, навіщо мати клопіт із деревиною, якщо можна обігрітися газом. Тим паче, що ціна на нього за рік практично не змінилася, навіть трохи зменшилася. Торік у липні кубометр газу на Поділлі коштував 9,98 гривні (разом постачання та розподіл), а цьогоріч – 9,81 гривні (7,96 – постачання, 1,85 – розподіл).

Так, є загроза, що взимку газу в Україні бракуватиме, але періодично з-за кордону надходять повідомлення, що замерзнути нам не дозволять. Скажімо, Канада виділяє Україні для закупівлі газу сотні мільйонів доларів; а нещодавно Норвегія – провідна газова держава Європи – пообіцяла допомогти нашій країні.

Готуємося до холодної зими, але сподіватимемося, що не замерзнемо. Тим паче, що фактично електроенергія для населення навіть дещо подешевшала. Якщо торік діяв єдиний тариф – 168 гривень за 100 кіловат-годин, то нині ціна електрики становить 144 та 168 гривень в залежності від обсягу споживання громадянами.

Середня вартість електроенергії становила в липні 155,54 гривні за 100 кіловат-годин,  повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook