Новини
Екологія

Цвіте і смердить: хмельничани вкотре поскаржилися на стан води у Південному Бузі (ФОТО)

Цього року мешканці Хмельницького уважні до стану головної водойми міста, як ніколи. Чи то дається взнаки війна, через яку більшість містян не мають можливості виїхати на відпочинок в інші області або країни, тож шукають локації для релаксації поблизу. Або ж стан водойм у місті дійсно настільки погіршився, що мовчати про це людям уже несила.

Скарги на те, що вода у Південному Бузі далека не лише від ідеалу, а й від більш-менш пристойного стану, лунають у місті майже все літо – відколи почався купальний сезон. Мертва риба, жахливий запах, вода, схована під густим покривом зелені – про це хмельничани написали у соцмережах десятки дописів. Час від часу у водоймі можна побачити черепах, які харчуються рибою, яка не вижила.

Розповідали і про несподівані знахідки, виявлені в одній з приток Південного Бугу – мертву козу.

У Хмельницькому в Південному Бузі навіть кози дохнуть, – сумно пожартували тоді у соцмережах під відео, яке можна переглянути за посиланням у телеграм-каналі Хмельницький Secret.

Днями у спільноті Департаменту інфраструктури міста Хмельницького опублікували серію фото з “квітучою” водою в Південному Бузі.

Ріка Південний Буг в Хмельницькому….. напевно всі каналізації там, собака залізла в воду, ледве відмив…. така смердюча вода, – прокоментував фото їх автор.

У Департаменті відповіли:

Така ситуація склалася через низький рівень води у водоймищі, єдиний вихід – чекати опадів.

Хмельничани відреагували. Традиційно і серйозно і з гумором:

А може просто треба виконувати свої обов’язки? Точки, де скидають каналізаційні стоки, всім відомі + перекрита невеличка дамба, яка регулює скид води, хтось теж тут писав про це. Ніякої інформації про розв’язання цих проблем, в групі Департаменту не надходила. Під лежачий камінь вода не тече.

Останній раз річку НОРМАЛЬНО чистили на початку 80-х років минулого століття. Поганому танцюристу завжди щось заважає.

Якщо собака заліз, то не все так погано.

Можливо, пес таким чином хотів покінчити з життям?

Якщо пес виліз, то не все так погано

Собака, певне, думав що то не вода, а просто трава така на землі росте.

Собака мисливська, вона залізла, бо виконувала команду. А публікація направлена на розв’язання проблеми в нашій громаді. Я вже живу багато років і пам’ятаю цю річку дуже давно. Раніше такого не було, а якщо деякі підприємства (це вже було в наші часи) зливали нечистоти, то була реакція.

1000000 відсотків Правда!!!! Дуже смердить річка!!!!

Що кажуть екологи

«Цвітіння» води – масовий розвиток фітопланктону, який викликає зміну кольору води і погіршує кисневу забезпеченість поверхневих вод.

«Цвітіння» води – це природне явище, яке проявляється в зміні забарвлення води внаслідок масового розмноження мікроскопічних водоростей. Вода з прозорої стає мутнувато-зеленою, а незабаром і зовсім набуває яскраво – зеленого кольору. Масове розмноження фітопланктону викликає зміну забарвлення води. Синьо-зелені водорості поширені в стоячій воді, в ставах і ріках, що повільно течуть.

Якщо вода починає «цвісти», вона набирає неприємного запаху, а риба потерпає від нестачі повітря.

Дуже шкідливим є надмірне «цвітіння», яке значно погіршує якість води та умови життєдіяльності організмів у водоймах, порушує гідрохімічний режим, створюючи дефіцит кисню. Шар води, що «цвіте», може досягати 10-15 см завтовшки. При цьому виникає задуха риби і вона гине, роз’яснили на сайті Держекоінспекції Сумської області.

До слова, днями у парку ім. М. Чекмана у Хмельницькому на водоймі встановили аераційний фонтан вартістю майже у 50 тисяч гривень. Як кажуть у комунальників, він змушуватиме воду рухатися і тим сами насичуватиме її киснем.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook