Новини
Суспільство

У Хмельницькому через будівництво біля церкви перекрили дорогу загального користування

В одному з мікрорайонів Хмельницького мешканці багатоповерхівки схвильовані проблемами, котрі можуть виникнути через діюче будівництво на території церкви, що межує з будинком. Люди не проти самих робіт, однак хочуть прояснити ситуацію, що стосується відповідних дозволів. Адже через будівництво перекрили дорогу загального користування, що, відповідно, унеможливлює доступ до комунікацій для комунальних служб.

Ініціативна група хмельничан вже вдруге за останні дні організовує так звані збори біля храму Святого Архістратига Божого Михаїла, що в мікрорайоні Гречани. Ці люди – мешканці багатоповерхівки, що сусідить із церквою. На території храму наразі тривають будівельні роботи.

Закрилася повністю територія, де прокладені всі комунікації нашого будинку. Там розритий величезний котлован. Просто під комунікаціями. Нас цікавить, чи є дозвіл на те, щоб закрити доступ до комунікацій. Зараз починається опалювальний сезон. Щороку тут проводяться якісь ремонти. Зараз доступ закритий до всього, – коментує учасник зборів Олег.

За словами хмельничан, обгороджувати територію храму почали поступово. І вже більше тижня проїжджа частина поруч, на якій працюють будівельники, закрита і затягнута сіткою.

На даний момент перекрита дорога загального користування. І ми, як батьки, переживаємо, як має це все бути, – каже учасниця зборів Юлія.

Сам же настоятель храму, за словами людей, на контакт йти не бажає – на збори не приходить, на дзвінки не відповідає.

Ми не проти добудови, хай будуються. Але хай пояснять, що там має бути, щоб люди розуміли, що робиться, – каже мешканець будинку Валерій.

Аби отримати пояснення і відповіді учасники зборів подали запити до усіх відповідних інстанцій. В управлінні земельних ресурсів ХМР кажуть: правовстановлюючі документи на земельну ділянку у церкви є. Щодо меж цієї ділянки, то наразі точну відповідь дати не можуть, оскільки ця процедура досить тривала, а запит було подано лише днями.

На збори приїхали і працівники комунальних служб. Вони кажуть: перекрита дорога поки не провокує ніяких загроз, проте певні ризики все ж є.

Якщо пошкодять водогін, то всі Гречани і весь центр будуть без води, – прокоментував обхідник водопровідних мереж Віктор Яковишен.

Прийшла на збори також одна з прихожанок храму, яка взялася захищати священника.

Ми просто хочемо дзвіницю, а далі ми все зробимо, все буде нормально, – переконує прихожанка храму Людмила та додає: сітку заберуть, щойно закінчать будівельні роботи.

Вбачають проблему у таких тимчасових незручностях не всі мешканці будинку. Окремі з них вважають такі збори бунтом на пустому місці.

Ця церква нікому не заважає. Тут був гадюшник, пустир. Врешті-решт воно стає окрасою, перлиною міста. Але знаходяться люди, яким це чомусь не подобається, – каже мешканець багатоповерхівки на вулиці Шухевича Віктор.

Та додає – серед учасників зборів немає мешканців двох під’їздів будинку, яким власне створили незручності, перегородивши дорогу. Проте їх на зборах не було, натомість були мешканці інших під’їздів, яких перекриття дороги мало зачепило.

Попереду в ініціативної групи, настоятеля та відповідних структур зустріч, котра, фактично, і має вирішити всі розбіжності.

Відео: Перший Подільський

Читайте також: Депутати облради вимагають пояснень від влади Хмельниччини щодо хресної ходи вірян УПЦ

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook