Новини
Культура

Врятовані картини художників Донеччини прихистили у Хмельницькому

Евакуйовані волонтерами твори митців із Бахмута, Краматорська, Слов’янська, Святогірська та інших міст Донеччини представлені на виставці у Хмельницькому обласному художньому музеї (ХОХМ) “Схід. Рівень Свободи”.

Понад 300 полотен вдалось евакуювати завдяки волонтерам громадської організації “Все буде добре”, яку заснував уродженець міста Краматорськ підприємець та громадський діяч Ярослав Бойко. Спочатку картини переправили евакуаційним транспортом до музею у Дніпрі, де вони зберігалися деякий час. Однак через нестабільну ситуацію в регіоні директорка Донецького обласного художнього музею Олена Фідря звернулася до волонтерів з проханням евакуювати твори мистецтва до Хмельницького обласного художнього музею. В середині серпня картини вже були на Хмельниччині.

Тож тепер картини художників зі сходу – тимчасові експонати виставки на заході. Після перемоги евакуйовані картини повернуться додому.

На виставці представлено картини 15 митців різних поколінь. Частина з них вимушено покинула рідний регіон ще у 2014 році, решта – в часи повномасштабного вторгнення. Представлені картини переважно присвячені Донеччині. Кожен із художників має свій стиль та вподобання. Тут і характерні лише для Донецького краю пейзажі, і знаковий витвір Андрія Кутани із Маріуполя “Святогірська лавра”, яку було пошкоджено росіянами під час обстрілів, і експресивні полотна на шахтарську тематику “бахмутського Ван Гога” Сергія Садчикова, і мозаїчні картини експериментатора Тараса Дудки зі Слов’янська…

За словами Олени Михайловської, надалі в ХОХМ планують проводити персональні виставки донецьких митців, щоб показати їх усім поціновувачам мистецтва.

“За 36 років роботи Хмельницького музею у нас жодного разу не було такої репрезентативної виставки мистецтва Донеччини. Якби це безглуздо не звучало, однак це так: через війну ми надолужили те, що було упущено за 36 років. В Україні персональні виставки окремих митців може й були, але такої виставки, яка відкрилася зараз, це вперше. На Хмельниччині в нашому музеї в тому числі”, — прокоментувала виконувачка обов’язки директора Хмельницького обласного художнього музею Олена Михайловська.

Всі охочі можуть відвідати виставку художників сходу безкоштовно до 1 жовтня, повідомляє Хмельниччина туристична

Нагадаємо, під час відкриття виставки начальник Хмельницької ОВА передав у музей унікальний “бойовий” експонат

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook