Новини
Екологія

У Хмельницькій громаді стартував “сезон” паління городини (ФОТО)

У перші дні вересня хмельничани традиційно почали скаржитися на дим, що встеляє околиці міста та нарікати на бездіяльність екологів та правоохоронців. Звичка палити городину, схоже, в крові в українців, які не розуміють, що своїми лінощами шкодять, в першу чергу, собі.

Про те, що “сезон паління” сухої рослинності розпочато, мешканці Хмельницької громади повідомляють у соцмережах. Можливо, аби привернути увагу контролюючих органів. Щоправда, на них, судячи з коментарів, люди мало розраховують, оскільки вважають, що штрафи до паліїв застосовують недостатньо.

1 вересня, сезон паління розпочато. Куди звертатися? Чи напряму йти до паліїв… – таке повідомлення з’явилося днями на сторінці Департаменту інфраструктури міста Хмельницького.

Зафіксували порушення світлиною затягнутого димом приватного сектору десь у Хмельницькому. Локація насправді неважлива, оскільки з початком осені палити починають скрізь, де є приватні ділянки, але немає розуміння, як правильно поводитися з відходами городини.

У Департаменті вказали напрямок, куди звертатися зі скаргами на паліїв:

Дане питання належить до компетенції управління екології, тел. 65-35-76, в неробочий час – поліція 102

Хмельничани ж мають свою думку з цього приводу:

Якби серйозно застосовували суму штрафу на сьогодні, то мешканці відчули б на власному гаманці. А так… поліція приїде за викликом до палія та «пальчиком посварить: ☝️но-☝️но-☝️но» й поїде!(((👎

Ні в управлінні екології, ні в поліції немає бажання штрафувати порушників (хай так буде), адже дим і видно добре, і запах відчувається. Але в представників контролюючих органів – “втрата нюху” і з зором “проблеми”.

В людей все так просто. Спочатку знайдіть палія, доведіть, що це палій, а далі заяву в поліцію і суд. Але в нас ніхто цього робити не буде, бо зловити палія по факту просто не реально.

Дуже просто. Живу на дев’ятому. Неодноразово викликав, і на гарячому ловили паліїв. Толку нуль. Нема сенсу нікого викликати. Поліція нічого не робить. Навіть одного разу мене обманули, сказали що зараз під’їдуть, а самі поїхали так і не повернулись. Тільки самим вирішувати це питання. Збирати великий натовп та йти з попередженнями до тих паліїв. Казати, що наступного разу згорить паркан. А далі буде ще гірше. Це реально працює. А пораду таку дали самі правоохоронці, уявляєте?! Дружина та дитина просто задихаються від цього диму. Потрібно брати все у свої руки, держструктури в цьому питанні вмикають ігнор та неефективні.

У приєднаних до Хмельницької громади селах ситуація аналогічна, якщо не гірша. Якщо в обласному центрі йдеться про приватний сектор десь на околицях і зрідка – десь у середмісті, то у селах палять, судячи з коментарів, системно та масово.

Я так розумію бараболі вже викопали і палимо зілля???? Схаменіться!!! Нема чим дихати!!! – пишуть у спільноті Олешинської громади.

У коментарях тим, хто досі не знає, куди подіти зілля, влаштували майстер-клас та пояснили, що робити з бараболинням та іншими відходами з городів, аби не отруювати навколишнє середовище.

Ті, що палять картопляне, гарбузове гудиння і листя не розуміють, що втрачають органічні добрива, а потім купляють хімію для свого городу. Достатньо облаштувати гноярку, чи по сучасному – компостну яму і звалювати те все, утрамбовувати, а якщо ще й поливати водою від прання, за один чи два сезони у вас буде такий перегній чи компост, що жодна хімія не посперечається. Мене дивує, що люди відправляють на громадське звалище те, що чудово перегниває. Від незнання чи за віянням часу?

Люди бачать, хто палить сміття, і Ви бачите, але ніхто не викличе поліцію. Самі винні, то будете дихати димом ще довго, – пишуть у соцмережах.

Нагадаємо, восени минулого року у Хмельницькій громаді паліїв городини почали відстежувати за допомогою дрона, який придбали за кошти міського бюджету.

Спалювання городини – проблема не лише Хмельниччини. Палять скрізь. Минулого року до паліїв звернулися творчо – написали пісню на мотив відомої української “Горіла сосна”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook