Новини
Інфраструктура

Підлітки на самокатах заважають водіям у Хмельницькому (ВІДЕО)

Спочатку хмельницькі водії довго звикали на дорогах до велосипедистів, нарікаючи на те, що вони часто порушують правила. Ледве звикши до власників одного двоколісного транспорту, водії тепер пристосовуються до нових сусідів на дорогах – молоді та підлітків на електросамокатах. Ці також порушують, причому іноді одночасно декілька правил.

Відео з однієї з вулиць у Хмельницькому виклали у спільноті Dtp_km. На ньому – одразу два порушення:

  • самокат рухається не по правому боку дороги, як це мало б бути, а майже посередині
  • на самокаті, крім водія, є ще й пасажир.

У Хмельницькому помітили самокатеристів на проїжджій частині дороги. Як Ви ставитесь до самокатів на дорозі? – питають у соцмережах хмельничан.

Звісно, у коментарях не знайшлося жодної людини, яка б позитивно поставилася до побаченого. Хмельничани пишуть:

Нічого їм робити на проїжджій частині, на тих самокатах більшість дітей їздить, які навіть правила дорожнього руху не знають!

Повна бездіяльність Патрульної поліції

Сьогодні по Прибузькій було те ж саме. Головне, що збоку була доріжка для велосипедистів, а їхали чомусь просто по дорозі…

Нехай здають на права. Рухаються по проїжджій частині – повна процедура як на категорію

Це вже питання піднімалося неодноразово. І що? Патрульна поліція ними займатися не бажає, так само як і пішоходами. Хоча електросамокати визнані вже транспортним засобом і їх водії повинні дотримуватися ПДР, в тому числі й пункти щодо руху по тротуарах.

Наприкінці липня у владі Хмельницького повідомляли про розроблення правил користування електричним транспортом. Підготували документ, сформували анкету, в якій хмельничани могли би висловити свої пропозиції. Після обговорення порядок мали затвердити на засіданні виконавчого комітету, а потім – на сесії міської ради. І лише після цього нововведення мали б вступити у силу.

Нарікання хмельничан на бездіяльність патрульних звучать трохи дивно. Молоді на самокатах у місті – десятки, а може й сотні. І чимало з них порушують правила не лише на дорогах, а й на тротуарах (перевищуючи швидкість, до прикладу). Ганятися за кожним, хто на самокаті їде не так, як дозволено – патрульних навряд чи вистачить.

Щодо руху по правій частині дороги – тут часто на заваді стають припарковані автомобілі, які жодним іншим чином не оминеш, хіба як тільки посеред дороги. Щоправда, у випадку з поширеним у соцмережах відео водієві самоката нічого не заважало рухатися попід тротуаром.

А от їздити на самокатах з пасажирами (таке останнім часом на вулицях міста трапляється дедалі частіше, ймовірно, через економію коштів на прокаті транспорту) та рухатися зустрічними смугами (що теж трапляється) навряд чи варто.

Разом з тим, щодо правил, які чи то прийняли у Хмельницькому, чи то ні, у коментарях пишуть таке:

До 4 кВт самохідний тз вважається мопедом по ПДР, для керування якого не потрібна категорія А. Тому з боку патрульної і не може бути ніякої реакції. Що до самокатів – необхідні зміни саме в правилах дорожнього руху, прийняті верховною радою, а не місцевій робити “рекомендації”, що грунтуються на побажаннях мешканців міста.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook