Новини
Інфраструктура

Без газу вже 10 днів «живуть» будинки з даховою котельнею в Хмельницькому

З початку вересня будинки з даховою котельною у Хмельницькому чекають «милості» від «Нафтогазу» у вигляді поставок газу. Наразі газова бюрократія затягує процес для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), натомість погоджує для підприємств теплокомуненерго. Відповідно, частина хмельничан не отримують газу, а отже – й гарячої води.

Здається, не зважаючи на всі голосні владні заяви, ОСББ залишається в приймах у держави-неньки. Скільки йшлося про необхідність створення об’єднань, про їхні переваги на тлі жеків: насправді подеколи незручності переважають. Влада деколи їх вважає не рідним населенням, а прирівнює до «жадібних комерсів».

 Пригадується, як нафтогазова бюрократія прагнула прирівняти ОСББ до промисловості-комерції, аби продавати блакитне паливо за «спекулятивними» цінами. Відстояли. Прийнято рішення, що об’єднання – це все ж громадяни, а тому й газ продається за цінами для населення. Якщо продається. Бо, як мовлено, вже десять днів «Нафтогаз» затягує бюрократичними забавами реалізацію газу будинкам з даховими котельнями.

Потрібні певна реорганізація в цій царині? Без сумніву. Це розуміє і влада, що вирішила внести законодавчі зміни в нормативні документи.

Як розповів голова правління ГО «Хмельницька асоціація ОСББ» Євген Щербанюк, профільний комітет Верховної Ради провів в режимі онлайн зустріч робочої групи щодо напрацювань змін у відповідні закони.

Очільник асоціації взяв участь у роботі групи та розповів про найважливіші очікувані нововведення. Наразі триває війна, багато мешканців полишили своє житло, але мають право брати участь в управлінні життям будинку. Тому планується надати жителям дозвіл на електронне голосування за рішення зборів ОСББ.

Окрім того, депутати планують спростити процедуру внесення змін в документи об’єднань, якщо мовити про нотаріальний супровід. Як зазначив Євген Щербанюк, раніше, скажімо, за вісім «нотаріальних бланків» доводилося платити п’ять тисяч гривень. Чималенька сума для будинку. Паперовий документообіг спростять, аби мінімізувати кількість паперів, що має затверджувати нотаріус.

Також законодавчі зміни стосуватимуться порогу голосування на зборах мешканців.

Не забуваймо, що за вікном 21 століття, цифровізація в державі крокує. Тому Верховна Рада планує дозволити проводити збори в режимі відеоконференції, аби з будь-якого куточка світу мешканець міг узяти в них участь, підкреслив Євген Щербанюк. Також узаконять електронний підпис і різноманітні месенджери в діяльності та прийнятті рішень ОСББ.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook