Новини
Суспільство

Понад тисячу безпритульних тварин планують стерилізувати у Хмельницькому

На це в бюджеті громади передбачили понад 600 тисяч гривень. Бездомних котів та собак виловлюють працівники “Спецкомунтрансу” та волонтери-зоозахисники. Стерилізація відбувається в одній з ветлікарень. І це найбільш ефективний метод зменшення популяції безпритульних тварин у місті.

У Хмельницькому з початком повномасштабної російської агресії зросла кількість безпритульних тварин. Вимушені переселенці, які тікали від війни, везли із собою домашніх улюбленців. Деякі коти і собаки назавжди лишилися в обласному центрі.

Виловлюють бездомних котів та собак працівники центру поводження з тваринами та волонтери зоозахисних організацій. Мета – стерилізувати тварин і таким чином запобігти їхньому розмноженню.

Стерилізують бездомних котів та собак в одній з ветеринарних лікарень міста. Щодня сюди привозять не менше 5 тварин, а в місяць – близько сотні. Одна стерилізація коштує 620 гривень. Разом зі стерилізацією тварини отримують вакцинацію від сказу та бірку на вухо, яку видно здаля.

Гроші на стерилізацію безпритульних тварин щороку виділяють з бюджету громади. У 2022 році, попри повномасштабну війну вирішили не скорочувати фінансування.

Як кажуть у владі, щороку в місті стерилізують понад тисячу тварин. На 2-23 рік планують приблизно таке ж фінансування – в межах 600 тисяч гривень, але, на відміну від попередніх років, коли більше «уваги» приділяли собакам, наступного року планують більше зосередитися на котах, оскільки з ними в місті, кажуть, також є проблеми.

Скільки саме безпритульних тварин наразі проживає у місті, порахувати неможливо, але саме стерилізація – це єдиний ефективний і гуманний метод контролю за цим. Крім того, зоозахисники активно працюють над пошуком нових господарів для покинутих тварин.

ВІдео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook