Новини
Інфраструктура

Половина будинків у Хмельницькому взимку може залишитися без електроенергії

Прокладена кілька десятиліть тому електропроводка у старих будинках Хмельницького може не витримати навантаження, якщо хмельничани, намагаючись обігрітися, будуть масово вмикати електроприлади в осінньо-зимовий період. Крім проблем з електропостачанням, це загрожує ще й пожежами, не кажучи вже про псування електротехніки. За словами фахівців, якщо хмельничани зловживатимуть використанням електроприладів, без електроенергії може залишитися понад половина будинків обласного центру.

Про те, що опалювальний період в умовах війни буде складним, нагадують українцям мало не щодня. Влада Хмельницького запевняє, що до зими місто готує в посиленому режимі. Директор Департаменту інфраструктури міста Василь Новачок нещодавно запевнив, що в опалювальний період температуру повітря у будинках планують тримати у межах норми. Йдеться, зрозуміло, про централізоване опалення. Проте завжди є ті, кому навіть при гарячих батареях – холодно. І вирішують вони цю проблему ввімкненням додаткових електроприладів.

Хмельничани, звиклі покладатися лише на себе, до зими готуються самостійно. Зокрема, чимало містян подумують наразі про різноманітні обігрівальні прилади, які дозволять пережити зиму в тій комфортній температурі, до якої звикли за останні роки. Проте мало хто при цьому замислюється, наскільки одночасне ввімкнення десятків, або й сотень електроприладів вплине на загальний стан електромережі.

Навряд чи хтось із мешканців обласного центру (або більшість з них) хоч раз замислювався про те, скільки електроприладів в одній окремо взятій квартирі можна одночасно ввімкнути так, щоб в результаті без світла не залишився весь будинок. Як мінімум. А як максимум – і весь мікрорайон.

Понад половина будинків у Хмельницькому мають електропроводку, прокладену ще за часів Радянського Союзу. Тоді, коли масово не було ні мікрохвильовок, ні посудомийних машин, ні комп’ютерів-телевізорів в кожній кімнаті і ще на кухні, ні пральних машин у кожній квартирі, ні купи гаджетів, які потребують системної підзарядки. Про кондиціонери, які дехто вмикає, не думаючи, за найменшого коливання температури, – годі й казати. Відповідно, прокладені десятиліття тому електромережі наразі не розраховані на те засилля техніки, яке вже стало звичним для більшості хмельничан. А отже, відмовити електромережі можуть в будь-який момент, якщо їх надмірно навантажуватимуть.

За словами директора департаменту розподільчих мереж акціонерного товариства “Хмельницькобленерго” Андрія Чайки, понад 50% будинків Хмельницького мають застарілу проводку. А це означає, що взимку при використанні електрообігрівачів у цих будинках можуть виникнути проблеми з електропостанням, повідомляє Суспільне Хмельницький.

Кожен будинок у Хмельницькому має свою дозволену потужність електромережі. За словами Андрія Чайки, у старих будинках її збільшили – від трьох до п’яти кіловатів. Щоб легше було розуміти:

У трикімнатній квартирі в новобудові площею до 95 метрів дозволена потужність – 6,5 кВт. Нагрівач – 4 кіловати, праска – 2 кіловати, електрочайник та мікрохвильовка – кіловат кожне. На це треба зважати, щоб не перевантажувати електропроводку, – пояснює кандидат технічних наук Олександр Шпак.

Порушення цих норм може призвести до перенавантаження електромережі, що, своєю чергою, може спричинити електричні збої або пожежі в будинках.

Може вибити автомат, може перегоріти запобіжник, може виникнути перекос фаз у вашій мережі, в розетці буде не 220 вольтів, а 380. Це може призвести до ураження мешканців електричним струмом, – прокоментував Олександр Шпак.

Підсумуємо. Готуючись до зими, поцікавтеся станом електропроводки у своїй квартирі та будинку. Перш ніж придбати додатковий електроприлад, зважте на те, як його підключення вплине на загальний стан електромережі. Поспілкуйтеся з сусідами, з керівництвом ОСББ. Якщо ваша електромережа не готова до надмірних навантажень, подумайте, можливо, тепла піжама більше допоможе вам взимку, ніж конвектор чи тепловентилятор, ввімкнення яких може не тільки не дати тепла, а й залишити без інших вигод прогресу на невизначений термін не лише вас, а й тих, хто поруч з вами.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook