Новини
Здоров’я

«Заземлити» та навчити жити далі: як працюють психологи мобільних бригад на Хмельниччині

Робота психологів у складі мобільних медико-психологічних бригад (ММПБ) – не менш важлива, ніж робота лікаря-терапевта. Адже залікувати душевні рани та стабілізувати емоційний стан так само важливо, як вилікувати хворе горло або стабілізувати тиск. А, можливо, набагато важливіше.

Як надається психологічна допомога на локаціях, розповіла психолог 8-ї мобільної медико-психологічної бригади Тетяна Сичова, яка вимушено переїхала до Кам’янця-Подільського з Маріуполя. 

Попри те, що пані Тетяна – дипломований психолог з 12-річним досвідом роботи, перш ніж працювати у складі мобільної медико-психологічної бригади, вона і сама пройшла навчання («Кризове ведення під час війни»), під час якого оволоділа навичками кризового консультування, а саме: як працювати з людьми та не переносити на себе, а контейнувати їх переживання. А також як слухати історії людей, яким довелося виїжджати з рідного дому, рятуватися з-під обстрілів, переживати ті чи інші події, до яких вони не були готові.

Вислухати кожного, дати рекомендації, що дозволять стабілізуватися та «заземлитися», зупинитися і почати сприймати минуле як історію – в цьому полягає робота психолога, котрий працює з людьми, до яких впритул підійшла війна.

Ми в жодному разі не забуваємо все те добре, що було до війни, ми його пам’ятаємо як історію. Звичайно, ми повертаємося туди думками, але разом з тим ми весь час маємо перебувати тут і зараз. І це я пояснюю людям, – розповідає Тетяна. 

Також вона вчить людей, які звертають по допомогу, планувати своє життя:

Ми повинні планувати хоч трохи. Зрозуміло, що ми не можемо далеко загадувати, будувати якісь масштабні плани, але все одно ми маємо планувати, навіть пів години вперед – це теж уже наше майбутнє.

Допомагають психологи мобільних бригад також переживати втрати. Часто люди не розуміють, як прожити цей стан, як впоратися з почуттями, як оцінити свої вчинки та емоції.

І тут ми, психологи, допомагаємо, розповідаємо етапність проживання горя, на якому етапі людина зараз перебуває, скільки приблизно триває цей стан «горювання». І дуже часто, коли розповідаєш це людям, вони це «ловлять» і розуміють, – каже Тетяна.

Нагадаємо, мобільні медико-психологічні бригади – проєкт, який в області від травня реалізує Хмельницька обласна організація Товариства Червоного Хреста України за сприяння Норвезького Червоного Хреста.

Читайте також: З дитячими іграшками та дорослими історіями: як працюють медики мобільних бригад на Хмельниччині

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook