Новини
Здоров’я

Пацієнтів з діагнозом СМА почали лікувати у Хмельницькому

Першу з п’яти доз препарату “Spinraza”, який зупиняє прогресування спінальної м’язової атрофії, отримали вже шестеро дітей. Препарат Хмельницька міська дитяча лікарня отримала як благодійну допомогу. Вартість однієї дози “Spinraza” – 68 тисяч доларів.

Спінальна м’язова атрофія (СМА) – генетичне захворювання, яке поступово паралізує людину. Лікарі кажуть – загибель рухових нейронів починається з ніг, а потім піднімається вище.

У липні Хмельницька міська дитяча лікарня отримала благодійну допомогу від компанії Johnson&Johnson – препарат Spinraza, який зупиняє прогресування СМА.

В Україні цей препарат отримали шість центрів. Міста Київ, Харків, Дніпро, Запоріжжя, Львів і Хмельницький, – розповідає дитяча неврологиня КП “Хмельницька міська дитяча лікарня” Наталя Сердюк.

Медичний заклад отримав 30 флаконів препарату. Цієї партії вистачить на те, аби надати допомогу шістьом маленьким пацієнтам.

Двоє хмельничан, а четверо будуть з інших регіонів України. Чому, тому що у нас багато дітей з області виїхало за кордон і там отримують лікування, а ті, які залишилися в області, мають певні протипокази до введення саме цього препарату, – пояснила Наталя Сердюк.

Курс лікування цим препаратом на рік коштує близько 5 мільйонів гривень. І на сьогодні наші пацієнти мають унікальну можливість отримувати його абсолютно безкоштовно. Препарат досить універсальний і не має чітких вікових обмежень, – прокоментував завідувач поліклініки КП “Хмельницька міська дитяча лікарня” Ігор Бойко.

Нині у Хмельницькому проживає близько двох десятків дітей, які хворіють на СМА.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook