Новини
Культура

Історико-культурний музей у Маліївцях відсвяткував перший день народження (ФОТО)

З нагоди свята – річниці з дня заснування – у музеї, відкритому в маєтку на Кам’янеччині, відбулася науково-краєзнавча конференція “Шляхетна Україна. Матеріальна та духовна культура”. В заході взяли участь представники ОВА та обласної ради, досвідчені та молоді дослідники, історики та культурологи.

Подяку директорці закладу культури Анастасії Донець вручила, за дорученням начальника ОВА Сергія Гамалія, директорка Департаменту інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій ОДА Інна Михайлова.

Також вона привітала зі святом весь колектив музею, який доклав чимало зусиль, аби створити справжній осередок культури в приміщенні колишнього санаторію для дітей, хворих на туберкульоз, який було відкрито в палаці Орловських у 40-х роках минулого століття.

Відсутність належного догляду негативно позначилося на загальному стані історичної пам’ятки. Зокрема було втрачено переважну частину настінних розписів, які по-варварськи забілили вапном та фарбою, а також пошкоджено вишукану ліпнину у приміщенні. Також за ці десятиліття було занедбано архітектурний ансамбль в парку, оранжерею та фонтанну композицію.

Все це поступово відновлює колектив Малієвецького обласного історико-культурного музею та активісти-волонтери, які протягом двох років беруть участь у толоках, що проводять на території палацу та парку. Цього року до толоки приєдналися також переселенці, які знайшли тимчасовий прихисток в маєтку у перші місяці повномасштабного вторгнення росіян в Україну.

Під час конференції, яку влаштували у музеї з нагоди дня його народження, гості свята мали можливість доторкнутися до історії палацу Орловських та дізнатись таємниці створення цього маєтку.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook