Новини
Офіційно

Нові виклики – нові  проєкти та рішення: як працює Хмельницька обласна рада в умовах війни

Понад пів року Хмельницька обласна рада функціонує в умовах повномасштабної війни в Україні. За цей період, завдяки активній та злагодженій роботі всього депутатського корпусу було проведено три пленарних засідання сесій, розглянуто та підтримано близько сотні питань порядку денного з різних сфер життєдіяльності краю.

Із перших днів ворожого вторгнення російських окупантів на нашу землю депутатський корпус обласної ради активізував свою роботу для підтримки жителів області та вимушено переміщених осіб, широко розгорнули депутати благодійну діяльність, адже розуміли, що  люди розраховують на підтримку влади. Допомога захисникам, підтримка переселенців, співпраця з іноземними партнерами  стали головними завданнями, продиктованими життям.

Гуманітарний штаб – відчутна допомога

На початку березня Хмельницька обласна рада створила два центри гуманітарної допомоги. Один з них забезпечує наших військових на передовій і в лікувальних закладах продуктами харчування, медичним обладнанням та ліками. Другий центр працює для внутрішньо-переміщених осіб. Переселенці мають змогу тут отримати одяг, постільну білизну, засоби гігієни та продукти харчування для дітей. Організовують роботу центрів працівники виконавчого апарату обласної ради та підприємств обласної комунальної власності.

На постійній основі головою обласної ради та її заступниками відправляється на передову військова амуніція, медичні засоби, автомобілі та продукти харчування для наших захисників з Хмельниччини.

Активно долучилися до волонтерства і комунальні заклади обласної ради. Зокрема, заклади освіти та соціальної сфери стали справжньою домівкою для тимчасово переміщених осіб, які через бойові дії у своїх містах та селах змушені були переїхати на Хмельниччину. Низка освітніх закладів обласної ради прихистили 203 переселенці, в тому числі 62 дитини. Керівництво спільно з працівниками установ намагаються створити всі належні умови для їх комфортного проживання. Разом з тим, в комунальних установах плетуть маскувальні сітки, готують їжу, сортують продукти, ліки, а також чоловічий, жіночий, дитячий одяг та засоби гігієни, які передають для потреб військових частин.

Головним завданням закладів охорони здоров`я області стало надання якісних медичних та реабілітаційних послуг військовослужбовцям та внутрішньо переміщеним особам. 

У закладах культури обласної ради для дорослих та дітей організовано  різноманітні заходи та реалізуються цікаві проєкти, як спосіб самозайнятості для вимушених переселенців.

В обласному академічному музично-драматичному театрі імені М.Старицького та академічному обласному театрі ляльок для дітей влаштовують благодійні вистави та цікаві майстер-класи.

 В обласних музеях – художньому, краєзнавчому та літературному – проводяться виставки та презентації робіт творчих людей – художників, письменників, поетів, в тому числі внутрішньо переміщених осіб та учасників бойових дій, а також проходять екскурсії, тренінги та мистецькі зустрічі.

За більш ніж пів року війни Хмельниччина стала прихистком майже для 400 тисяч переселенців, які змушені були покинути рідні домівки через постійні обстріли окупантів. Люди їхали в інші регіони, не маючи з собою навіть елементарних речей першої потреби. Проаналізувавши ситуацію, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк ініціювала створення штабу гуманітарної допомоги.

До збору гуманітарних вантажів активно долучилися територіальні громади області, підприємства харчової промисловості, фізичні особи-підприємці, благодійники та небайдужі жителі. За пів року штаб сформував та відправив сотні тисяч тонн гуманітарної допомоги в різні регіони країни, зокрема Запорізьку, Сумську, Харківську, Одеську, Київську, Донецьку, Дніпропетровську та інші області України. Окрім того, було надано допомогу продуктами харчування та засобами особистої гігієни переселенцям, які проживають у територіальних громадах області.

Розуміючи, що цієї допомоги буде недостатньо, 23 березня розпочав працювати  Центр видачі гуманітарної допомоги  обласної ради на базі Хмельницького обласного академічного музично-драматичного театру імені Михайла Старицького. Тут переселенці мають змогу отримати одяг, взуття, білизну, подушки, ковдри та дитячі засоби гігієни. На сьогодні допомогу в Центрі отримали майже 40 тисяч вимушено переміщених осіб. Активно долучаються до спільної благодійної справи й місцеві жителі, які майже щодня приносять до Центру необхідні речі.

Окрім того, за ініціативи Віолети Лабазюк та за сприяння благодійного фонду “Ми поруч” у квітні при обласній раді  розпочав функціонувати Центр надання психологічної підтримки жителям Хмельниччини та внутрішньо переміщеним особам. Зокрема, для працівників виконавчого апарату проведено низку семінарів-практикумів на тему: “Психологічне балансування та техніки стабілізації в умовах війни. Психоемоційне вигорання та відновлення в стресових реаліях”, адже вони беруть безпосередню участь у забезпеченні тимчасово переміщених осіб усім необхідним, часто спілкуються з ними.

Співпраця з іноземними партнерами

З перших днів війни очільниця депутатського корпусу обласної ради  розпочала активну співпрацю з закордонними благодійними організаціями. За цей час дружніми партнерами нашої області стали благодійники з Польщі, Великої Британії, США, Нідерландів, Німеччини, Румунії та інших країн. Політична діячка переконана: лише об’єднавши зусилля та щоденно працюючи для підтримки населення України й Хмельниччини зокрема, можна здобути довгоочікувану Перемогу.

Варто згадати, що нещодавно Хмельниччина  вже вдруге отримала значну кількість медичної гуманітарної допомоги від іноземних партнерів. Першим етапом реалізації домовленостей у співпраці з Німеччиною стало сучасне медичне устаткування для обласних закладів охорони здоров’я на суму понад 150 тисяч євро від німецького благодійного фонду “Ukraine Help Now”. Наступним етапом спільної роботи було надходження до штабу Хмельницької обласної ради дороговартісних медичних препаратів на суму понад 30 тисяч євро від благодійної організації Stiftung Mainzer Herz та німецької клініки Universitätsmedizin Mainz, які розподілили між 12 закладами охорони здоров’я.

«Завдяки злагодженій роботі нам вдалося забезпечити заклади охорони здоров`я Хмельниччини необхідними дороговартісними медикаментами, які, переконана, допоможуть врятувати не одне людське життя», –  зазначила голова обласної ради. – Зараз очікуємо на чергове надходження медичної гуманітарної допомоги для медичних установ, що дасть можливість поліпшити якість та ефективність надання послуг пацієнтам».

Належні партнерські стосунки склалися між обласною радою й американською гуманітарною організацією «August Mission».   Вже не вперше область отримує багатотонні вантажі з різноманітними продуктами, засобами особистої гігієни, одягом, м’яким інвентарем, матрацами, ліками та медичним обладнанням. Як зазначив керівник місії під час чергової зустрічі з Віолетою Олександрівною, організація не зупинятиметься на досягнутому й надалі допомагатиме українцям пережити складні часи.

Окрім того, голова обласної ради особисто відвідувала територіальні громади, які приймають вимушено переміщених осіб, мала нагоду  поспілкуватися з людьми, оглянути місця їх проживання та ознайомитись з побутовими умовами. У кожному населеному пункті посадовець передавала на потреби переселенців гуманітарну допомогу –   продукти харчування,  засоби особистої гігієни.

Штат Юта і нові проєкти

На запрошення представників  організації «August Mission» Віолета Лабазюк відвідала штат Юта, США, де мала нагоду зустрітися з представниками влади, бізнесу, освіти, медицини й обговорити питання допомоги українцям, зокрема залучення благодійних фундацій. Варто наголосити, що за результатами цих зустрічей напрацьовано низку перспективних проєктів, які в майбутньому будуть реалізовані на теренах Хмельниччини.

Протягом тижня посадовець зустрілася з віце-губернаторкою штату Юта Дейдре Хендерсон, приділивши увагу під час зустрічі питанням готовності нашого регіону до опалювального сезону,  зокрема – закладів комунальної власності обласної ради, в яких проживають переселенці. Також обговорили можливість  реабілітації та лікування наших героїв у медичних закладах штату.

Крім того,  голова Хмельницької обласної ради відвідала університет Долини Юта та клініку University of Utah Health, познайомилася з представниками благодійних фондів та промислових компаній, ІТ-спільноти штату та Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів й обговорила питання подальшої співпраці з найбільшим гуманітарним центром Солт-Лейк-Сіті.

«Щиро дякую жителям штату Юта за віру в нашу країну, всебічну підтримку та гідну позицію у відстоюванні прав та інтересів українського народу на міжнародному рівні. Я дякую нашим друзям з благодійної організації «August Mission» за можливість донести всі потреби наших земляків далеко за межі океану. Сподіваюсь на подальшу підтримку з боку наших країн-партнерів, адже лише спільними зусиллями нам під силу подолати ворога та звільнити Україну від нещадних дій країни-терориста. Слава Україні!», –  зазначила Віолета Лабазюк під час гала-вечері, організованої благодійниками.

 За підсумками робочого відрядження посадовець вже зустрілася з представниками ІТ-кластера Хмельницького та в онлайн-форматі поспілкувалася з керівником ІТ-компанії MARG Оуеном Фуллером. Учасники обговорили питання подальшої співпраці у напрямі розвитку ІТ-сфери Хмельниччини через залучення наших спеціалістів до розробки та реалізації спільних проєктів. За словами голови обласної ради, це чудова можливість налагодити партнерські взаємини, реалізувати низку проєктів та підтримати релоковані підприємства, які зараз відновлюють виробництво в нашій області.

А під час спілкування з представниками релігійної благодійної організації Церкви Ісуса Христа Святих останніх днів, які завітали на Хмельниччину, Віолета Олександрівна  розповіла, як обласна рада надає гуманітарну допомогу внутрішньо переміщеним особам, які проживають у нашому регіоні.

«Сьогодні Хмельниччина стала прихистком для майже 100 тисяч переселенців, майже 400 тисяч пройшли транзитом за цих пів року. Розуміємо всю відповідальність, яка лягла на плечі нашої області, і продовжуємо працювати над залученням допомоги від іноземних партнерів», –  зазначила посадовець.

Разом із представниками організації Віолета Олександрівна відвідала низку обласних закладів, де керівники мали нагоду розповісти про нагальні потреби, вирішення яких потребує залучення належного фінансового ресурсу.

За результатами всіх зустрічей буде сформовано перелік проєктів, реалізація яких дозволить залучити іноземні інвестиції та поліпшить показники соціально-економічного розвитку області. Віолета Лабазюк зазначає, що спільно з депутатським корпусом Хмельницької обласної ради буде створювати всі належні умови, аби Хмельниччина й надалі слугувала потужним гуманітарним тилом для всієї України.       

Єлизавета Сергієнко.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook