Новини
Офіційно

Понад пів сотні підприємств перемістили свої потужності на Хмельниччину

Стабільну роботу бізнесу під час війни обговорили у Хмельницькій ОДА під час засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. До обговорення спільних тем також долучились представники сторін соціального діалогу, керівники структурних підрозділів ОДА, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, голови обласних профспілкових організацій, голови організацій роботодавців області та інші запрошені.

Одне з ключових завдань влади є створення максимально сприятливих умов для стабільної роботи бізнесу під час війни, – наголосив під час зустрічі перший заступник голови ОДА Сергій Тюрін.

На порядок денний було винесено надзвичайно актуальні питання, серед яких функціонування ринку праці в умовах воєнного стану, зміни у трудовому законодавстві та реалізація державної соціальної політики. Посилення уваги до зазначених питань обумовлено переглядом функцій органів влади, потребою у модернізації механізмів взаємодії сторін соціального діалогу з метою підвищення ефективності співпраці.

Із введенням воєнного стану в Україні органи влади, роботодавці та профспілки вимушені були працювати в нових та складних умовах, а також враховуючи усі законодавчі зміни. На сьогодні Президент України, Уряд, місцеві органи влади прикладають максимум зусиль для спільної перемоги та роблять все можливе для стабільної роботи бізнесу, який працює під час воєнного стану в Україні.

Як відмітив Сергій Тюрін, вже на початку війни були прийняті зміни до податкового законодавства, які спрощують ведення бізнесу в цих умовах. Зокрема, надано пільги для платників податків, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.

З метою фінансової підтримки бізнесу Кабінетом Міністрів України запроваджено проект «єРобота», який передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання.

Також Урядом запроваджено програму з релокації підприємств, які знаходяться у зоні активних бойових дій. Бізнес може отримати допомогу в переміщенні свого обладнання на безпечні території, пошуку виробничих приміщень та розселенні працівників. Наразі 56 підприємств уже перемістили свої виробничі потужності на Хмельниччину, створено близько 250 робочих місць.

Удосконалено та працює програма «Доступні кредити 5-7-9%» (за 9 місяців 2022 року обсяг державної фінансової підтримки для підприємців області становив 2,1 млрд гривень).

Крім того, для розв’язання проблемних питань діяльності місцевого бізнесу при обласній військовій адміністрації у квітні цього року утворено Координаційний штаб підтримки бізнесу, до складу якого увійшли керівники підприємств різних сфер діяльності.

«Чимало вже зроблено, але розуміємо, що є достатньо актуальних питань у тому числі, які пов’язані з новаціями у сфері трудового законодавства. Тому наразі одне з ключових завдань влади є створення максимально сприятливих умов для стабільної роботи бізнесу регіону під час війни», – сказав перший заступник голови ОДА.

В продовження наради з окремими доповідями виступили голова Федерації профспілок області Олег Сковородніков, начальник ГУ Пенсійного фонду України в області Олександр Крупа, директор Хмельницького обласного центру зайнятості Сергій Черешня, начальник Управління Держпраці в області Олександр Малюзін, голова Об’єднання організацій роботодавців області Іван Дунець.

Серед іншого рішенням ради затверджено зміни до загального складу представників сторін соціального діалогу у територіальній тристоронній соціально-економічній раді та обрано головою ради на 2023 рік першого заступника голови ОДА Сергія Тюріна.

Підсумовуючи сьогоднішнє засідання ради, Сергій Тюрін зазначив, що враховуючи складну ситуацію в країні та області, необхідно спільними зусиллями вжити заходів щодо подальшого розвитку економіки, сприяння розвитку підприємництва, стимулювання інвестиційної діяльності, споживчого ринку, збереження робочих місць.

Посадовець висловив сподівання на плідну роботу та співпрацю усіх сторін соціального діалогу у розв’язанні важливих питань для розвитку області.

За інформацією пресслужби Хмельницької ОДА

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook