Новини
Суспільство

На Хмельниччині запрацював проєкт “Догляд вдома”

Проєкт «Догляд вдома» реалізує Хмельницька обласна організація Товариства Червоного Хреста України. Від липня соціальні працівники надають допомогу самотнім літнім людям, особам з інвалідністю та членам їхніх сімей. Хто і як допомагає розповіла в ефірі Українського радіо Поділля координаторка проєкту Наталія Корсакова.

Наразі проєктом охоплені такі міста як Хмельницький та Кам’янець-Подільський, у жовтні додалася Шепетівка. Старокостянтинівську та Ярмолинецьку громади також мають приєднати до проєкту цього місяця. Послуги надаються не лише у зазначених містах, а й у ближніх до них селах.

Проєкт працює за принципом колишньої патронажної служби: соціальні працівники беруть на себе обслуговування самотніх людей та людей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, які не можуть самі про себе подбати. Серед послуг, які надаються підопічним: придбання та доставка продуктів, надання санітарно-гігієнічних послуг в помешканні тощо. Фактично соціальний працівник стає «руками та ногами» того, ким опікується. Також важливу роль в роботі волонтерів проєкту «Догляд вдома» відіграє психологічна допомога, оскільки зазвичай самотні літні люди дуже потребують спілкування.

У проєкту «Догляд вдома» вже є 72 підопічних (з них 12 – внутрішньо переміщені особи). Послуги надають 13 волонтерів. Для всіх працівників проєкту «Догляд вдома» обов’язковим є наявність досвіду соціальної роботи. Також це можуть бути медичні працівники або психологи. Обов’язковим є проходження курсів першої домедичної допомоги.

Як наголосила Наталія Корсакова, наразі проєкт відчуває дефіцит саме підопічних – людей, які хотіли б скористатися допомогою волонтерів-помічників.

Для того, аби стати учасником проєкту, потрібно звернутися із заявою безпосередньо до координаторки Наталії Корсакової за номером 068-767-89-44, або принести заяву за адресою: вул. Святослава Хороброго (колишня Толстого), 5.

Заяви можуть подавати:

  • люди, які потребують догляду вдома,
  • рідні та близькі тих, хто потребує догляду вдома
  • органи місцевого самоврядування
  • медичні заклади

Одна з головних умов проєкту «Догляд вдома» – не дублювати послуги, які надають органи соціального захисту. Тому у послугах можуть відмовити тим, хто вже отримує їх від інших структур. Також не зможуть стати учасниками проєкту ті, хто не є самотнім та проживає з сім’єю.

Фінансується проєкт коштом Національного Комітету Червоного Хреста України та завдяки донатам з-за кордону.

Повний запис розмови з Наталією Корсаковою на Українському радіо Поділля можна прослухати за посиланням

Читайте також: «Заземлити» та навчити жити далі: як працюють психологи мобільних бригад на Хмельниччині

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook