Новини
Інфраструктура

Мешканці Славути повністю залежать від газу в опалювальний період

Одне з найбільших міст Хмельницької області, Славута, обігрівається газовими котельнями. Одиниці закладів мають твердопаливні котли, і лише в окремих помешканнях містян є індивідуальне опалення. Від того, наскільки вчасно «закриватимуть» платіжки славутчани, залежить, чи будуть вони з теплом взимку.

Готуючись до осінньо-зимового сезону місцева влада у кожному населеному пункті намагається вишукати безперебійні джерела тепла. Не виключенням є й Славута.

Цього року технічна сторона у нас була забезпечена ще влітку. В плані підготовки до цього сезону ми зробили одну котельню нову, повністю поміняли котли, роботи вже здані в експлуатацію, роботи завершені, – коментує перший заступник Славутського міського голови Сергій Микульський.

Котли, які замість 10 років експлуатувалися 32, замінили. Вони вже готові до роботи, але мають пройти ще випробування, здійснити які можливо лише з початком подачі газу, тобто з початком опалювального сезону.

Міське підприємство тепломереж обслуговує левову частку будинків міста, в якому зараз разом з переселенцями проживає близько 35 тисяч людей.

На підприємстві поки лише розглядають можливість закупівлі мобільних генераторів на випадок від’єднання від електроенергії. Хочуть придбати і портативний компресор.

Комунальники кажуть, що за пів дня при температурі -5 – -10 градусів мережа розморожується. І якщо не встигнути в цей час злити воду, труби можуть просто порозриватися.

Не надто багато в місті є котелень на альтернативних видах палива. Та й те, кажуть владці, сьогодні не варіант.

Є у нас дві школи, які раніше працювали на альтернативі, тобто на дровах. Зараз виникає ситуація, коли тарифи не піднімаються на газ, а альтернатива має працювати 10% дешевше. 10% не забезпечують покриття їхніх витрат. Тому ці два «альтернативщики», які в нас є, просто відмовляються далі експлуатувати, – каже Сергій Микульський.

Аналогічна котельня на дровах працює вже кілька років у міському лікувальному комплексі. Та чи не єдиною умовою більш-менш гарантованого теплопостачання містянам є закриття боргів. І це – при відсутності надзвичайних ситуацій.

Ми маємо понад 15 мільйонів боргу за газ. Разом з тим 15 мільйонів має населення боргів перед теплогенеруючою організацією, – каже Сергій Микульський.

Кожна закрита платіжка, наголошують в мерії, це не лише сплата за спожитий природній газ, а й виконання зобов’язань підприємства щодо податків, військового збору, заробітної плати працівникам.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook