Новини
Культура

На Хмельниччині влаштували пленер єднання (ФОТО)

На базі Малієвецького обласного історико-культурного музею, що у Дунаєвецькій селищній територіальній громаді в Кам’янець-Подільському районі, з нагоди Міжнародного дня художника відбувсь спільний пленер за участі митців та художніх музеїв Донеччини та Хмельниччини.

Мистецьке дійство, яке об’єднало тринадцять митців сходу і заходу України, ініціювало керівництво Хмельницького обласного художнього музею та Донецького обласного художнього музею (м.Краматорськ).  

Про мистецьку і громадянську цінність пленеру розповіла одна з ініціаторок події, заступниця директорки ХОХМ з наукової роботи, мистецтвознавиця Олена Михайловська:

Ідея пленеру як однієї з форм роботи нашого музею виникла вже давно. Але за мирного часу ми більше акцентувалися на вивченні, експонуванні та популяризації нашої унікальної колекції українського сучасного мистецтва. В теперішній час ми зрозуміли, що необхідно розвивати та підсилювати багатовекторну співпрацю. Тож ми раді активним спільнодіям із митцями й музейниками Донеччини і Хмельниччини. В єдності, креативності, різноманітті й наполегливості – наша сила, наша перемога.

Митців та громаду музейників гостинно прийняли колеги з Маліївецького обласного історико-культурний музею, в особі директорки Анастасії Донець та науковців інституції. Під час тематичної екскурсії гості з Донеччини вперше дізнались про історію місцевості та цікавинки самого палацу Орловського.

Заступниця директорки з наукової роботи Донецького обласного художнього музею (Краматорськ) Світлана Непочатова також вперше відкрила для себе надихаючу красу аристократичних Малієвець:  

Пленер став для художників майстернею просто неба, справжнім мистецьким святом, а головне подарував радість спілкування і можливість обміну творчим досвідом між художниками різних мистецьких шкіл. Атмосфера, що панувала на майданчиках пленеру довела, що саме в той час, коли Темрява намагається перемогти Світло, для митців настає час, коли вони виконують свою головну місію – нести і стверджувати красу заради життя на нашій землі.

Подільське мистецтво на пленері представили такі знані майстри графіки й живопису, як: Марина Шавиріна-Школяр, Анна Трачук, Надія Храмова, Олександр Антонюк, Сергій Школяр, Андрій Каптар, Володимир Петровський, Володимир Карвасарний та Віктор Трачук.

За словами митців, можливість творчості з натури у товаристві арт однодумців – сьогодні справжній ковток свіжого повітря.

Цей пленер унікальний одразу з кількох причин. По-перше, можливість здійснення такого виїзду, за сьогоденних умов – дійсно була неочікуваною.  По-друге, погода цього дня допомогла отримати яскраві враження й, завдяки спілкуванні на свіжому та надихаючому повітрі – нові знайомства. Є надія на те що на Хмельниччині такі пленери будуть проводитися якомога частіше, адже ці місцини надихають на творчість. А ще, для митця чудова компанія та підтримка товариства відіграють на останню роль у продуктивному творінні. Не відкрию секрет, якщо зауважу, що на Хмельниччині так багато гарних місць, вартих мистецької уваги, тож для того щоб оспівати кожне з таких місць потрібен не тільки час та натхнення, але й дружню громаду однодумців поруч! – зауважує хмельницький художник Сергій Школяр.

На скелястих берегах річки Ушка, мальовничих ландшафтах, що прилягають до Малієвецького парку зайшли творчі джерела і митці Донеччини – Олена Мельникова, Оксана Дашивець, Олександр Чорний та вже відомий хмельничанам Андрій Кутана. Свої враження вони втілювали у полегкій акварелі й олійному живописі, залишаючи на полотнах власну пам’ять про красу цього краю.

Мистецтво єднає! Щаслива бути учасником осіннього пленеру митців Хмельницької і Донецької областей. Прекрасна сонячна погода, чудові привітні люди і красиве атмосферне місце – Малієвецький обласний історико-культурний музей: все це сприяло доброму настрою і натхненню. Дуже цікаву екскурсію по палацу і садибі для нас провела директор музею – Анастасія Донець (всім рекомендую відвідати музей!). Організатори виставки показали гарний приклад єднання! Сподіваюся, що цей захід стане закликом до мотивації продовжувати єднатися творчим людям. Вірю, що дуже скоро і Донеччина буде приймати художників зі всієї України і знайомити їх з красою наших рідних куточків! – акцентує художниця Оксана Дашивець зі Слов’янська.

Організатори пленеру зауважують, що це не останній спільний мистецький проєкт музейних інституцій й мистецької спільноти, адже створені роботи має побачити широкий глядач. 

Нагадаємо, у Хмельницькому відкрили виставку маріупольського митця

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook