Новини
Культура

Митці України подарували військовим автомобіль (ФОТО)

Автомобіль Volkswagen Touareg в подарунок до Дня захисників і захисниць України відправили на фронт волонтери громадської організації «Сигнал перемоги». Придбали його завдяки донатам, зібраним під час мистецької благодійної виставки-продажу «ДЛЯ БІЙЦІВ – ВІД МИТЦІВ», яка експонувалась у Хмельницькому обласному художньому музеї у липні.

Мистецький проєкт, ініційований волонтерською організацією «Сигнал перемоги», підтримали Хмельницька обласна військова адміністрація, Департамент інформаційної діяльності, культури, національностей та релігій Хмельницької ОВА, культурні інституції й митці Хмельниччини.

Ідея проведення благодійних виставок-продажів на підтримку ЗСУ бере початок ще з 2016 року. Вже тоді митці з усієї України об’єднали свої зусилля заради допомоги нашим військовим.

У залах художнього музею для огляду та благодійного придбання експонували понад 200 творів митців зі Львова, Тернополя, Києва та інших міст України.

За словами кураторки виставки Марини Заславської, з особливим чуттям на запит щодо робіт відгукнулись відомі художники Хмельницького:

Роботи почали приносити до музею ще до початку монтажу виставки. Окремі митці радо запрошували до своїх майстерень науковців ХОХМ – для відбору робіт. Михайло Ніколаєв, Олександр Гуменчук – імена широковідомі за межами нашого міста, через їх неповторний стиль й мистецьку довершеність. Кожен, хто долучався до благодійного артзбору, аргументував свою готовність й завзяття спільною фразою – «Це наш вклад у перемогу України!» І це розчулювало, – коментує пані Марина.

Поруч з зірковими художниками Львова, Києва й інших міст свої роботи представили подоляни: Михайло Ніколаєв, Олександр Гуменчук, Надія Борецька, Володимир Петровський, Лідія Мельничук, Андрій Каптар, Вадим Піщерський, Володимир Марчук, Михайло Намистюк та багато інших.

Заступниця директорки ХОХМ з наукової роботи, мистецтвознавиця Олена Михайловська зазначає, що до мистецької акції долучився і колектив музею:

Під час анонсування виставки у нашому музеї, колеги одноголосно вирішили долучитись до придбання мистецьких лотів в сумі одноденного заробітку – всі, від науковців до працівників-підсобників. Тож, до колекції ХОХМ потрапила унікальна робота «Костел св. Лазаря» художника знаної львівської мистецької династії Петра Скопа. Ця виставка дійсно стала прецедентом у діяльності музею, експозиція переможної доброчинності – яка нас об’єднала!

Також пані Олена висловила подяку за громадську свідомість таким інституціям, як: Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека, Хмельницька обласна бібліотека для дітей імені Т.Г.Шевченка, керівництву Школи англійської мови Freedom та окремим благочинцям.

Я – музейний співробітник, тож ніяк не можу бути байдужим до українського мистецтва. Дізнавшись, що випаде чудова нагода не тільки підтримати вітчизняних митців, але й допомогти нашим ЗСУ, одразу повідомив про це родину. Тож ми з моєю мамою поповнили власну колекцію на чотири твори, які сьогодні гріють і серце, і око! – розповів Дмитро Михайловський, колекціонер.

Загалом за час експонування виставки було продано 25 мистецьких творів, за які виручили 92 594 гривні. Далі, вже з творами подільських митців, виставка експонувалась у Львові. За підсумками двох виставок вдалось зібрати 4 000 євро й придбати потрібне авто.

«Мистецтво наближає перемогу!» – така фраза прикрашає подарунок нашим ЗСУ. Хіба ж не круто?

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook