Новини
Культура

«Етюди Кам’янця-Подільського» представили у Хмельницькому (ФОТО)

Сьогодні у виставковій залі Хмельницької обласної бібліотеки для юнацтва відбувся вернісаж персональної виставки фотохудожника Романа Уварова «Етюди Кам’янця-Подільського».

Самобутній фотохудожник Роман Уваров за своєю діяльністю далекий від мистецтва. Чоловік працює енергетиком. Проте саме фотографія, як фіксація неповторності миті, захоплює його ще зі шкільних років.

Фотограф народився і виріс у Кам’янці-Подільському. Йому й присвячував свої перші юнацькі кадри, зроблені на фотоапарат «Смена 8М». Вже у дорослому віці мистецький інструментарій пана Романа поповнили цифрові камери. І тільки п’ять років тому митець повернувся до автентичної плівки.

А далі вир фотомистецтва пробудив у фотографа неабиякий інтерес до альтернативних видів друку, таких як: соляний, ціанотипія.

Коли я побачив фото Романа у 2019 році, то одразу зрозумів, що вони варті участі у Національному Пікторіальному Конкурсі. Світлини були цікавими, в першу чергу, з мистецької точки зору. Тож, я просто змусив його подати заявку. І в результаті – срібна медаль, – розповідає голова Спілки фотомитців Хмельниччини Анатолій Іванов.

Хмельницькому фотохудожник дарує власний погляд на кам’янчан у національних строях  та архітектуру туристичної перлини Поділля.

На монохромних фото можна побачити молодих жінок в образах ляльок-мотанок, дахи й церкви Кам’янця-Подільського – приховані родзинки міста, які відомі тільки кам’янчанину.

На жаль, фотохудожник не зміг завітати на відкриття особисто. Проте на відкритті гостям продемонстрували відеозвернення автора.

Мені подобається аналогова, тобто надрукована фотографія. Я не пам’ятаю, хто сказав «доступність нівелює якість», але отримати зображення зараз надзвичайно просто. Всі фотографують, терабайти фотофайлів – а що залишиться в історії ? Зараз час технічної революції, i фотографи бувають різні, але мені ближче аналогова фотографія. Тому насолодитися її спогляданням пропоную вам, любі гості! – сказав пан Роман.

Відкритість до творчої співпраці й відданість волонтерству відзначила у митцеві заступниця директорки бібліотеки для юнацтва Віра Тарчевська:

Ми маємо за честь сьогодні представляти громаді ці неповторні світлини. Адже їх автор, не тільки справжній фотохудожник, але й свідомий дієвець. Так, три місяці тому, у Кам’янці-Подільському відбулась виставка-продаж творів пана Романа, всі виручені кошти митець передав на потреби ЗСУ.

Минулої зими Роман Уваров став членом спілки фотомитців Хмельниччини, тож на відкриття завітали його колеги-фотомитці: Сергій Аніськов, Сергій Успаленко та Марина Шавиріна-Школяр.

Чорно-біла фотографія відвертіша й промовистіша за звичну нам кольорову. Вона оголює сюжет, виділяє головне. Представлені тут фото це доводять, вони насичені історією, а у справжньому мистецтві – це головне! – прокоментувала роботи колеги пані Марина.

Виставка доступна до ознайомлення протягом місяця.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook