Новини
Інфраструктура

Пічне опалення у хмельницьких багатоповерхівках: можна, але не всім

Через війну в Україні люди звертаються частіше до такого виду опалення, як пічне. Якщо у приватних будинках та на дачах встановити або збудувати пічку – це лише питання грошей, то у багатоповерхівках ситуація дещо складніша. Хто має можливість це зробити, а кому залишається про таке лише мріяти – розповідаємо.

Чавунні або сталеві печі можуть подавати і підтримувати тепло в оселі, коли немає ні газу, ні світла, – розповідає власниця магазину з продажу систем альтернативного опалення Оксана Дрия:

Замовник вибирає по своїх характеристиках і по квадратурі будинку. Печі можна встановлюватися в приватних будинках, в заміських, на дачах і навіть у квартирах. У квартирах такою можливістю можуть скористатися ті, хто живе на останніх поверхах.

Чавунні печі – сучасна альтернатива мурованих грубок. Вони простіші у своєму монтажі, вимагають менших затрат. Але мають коефіцієнт корисної дії більший, аніж піч, яка кладеться з цегли. Аби скласти цегляну піч, потрібно не лише придбати матеріал та заплатити за роботу, а й знайти майстра, який це зробить якісно. Крім того, аби «розігріти» муровану піч до потрібної температури, знадобиться більше часу.

Попри це, муровані печі таки мають попит, розповідає пічник-сажотрус Тарас Цимко. Хоч вартість їх будівництва останнім часом зросла. Залежить вона від майстерності пічника та матеріалів. В середньому таке джерело альтернативного опалення коштує 20 тисяч гривень. І це – лише за роботу майстра. До цього потрібно ще додати вартість матеріалів та, головне, – палива на зиму.

Детальніше – у сюжеті Суспільне Хмельницький

Читайте також: Які дрова вибрати для опалення взимку розповіли лісівники Хмельниччини

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook