Новини
Суспільство

Через суттєве здорожчання у Хмельницькому впав попит на яйця

На початку жовтня різні ЗМІ публікували прогнози експертів щодо цін на яйця до кінця року. Прогнозували, що коштуватимуть вони до 100 гривень і стануть насправді «золотими». Щоправда, всі, хто це публікував, посилалися на одного-єдиного експерта. Разом з тим, у різних містах фіксують суттєве зростання вартості ціни на яйця. У Хмельницькому вони здорожчали вдвічі, у порівнянні з минулим роком. Та до кінця жовтня, кажуть у владі, ціни мають піти на спад.

З вересня вартість яєць різко зросла. На продуктовому ринку у Хмельницькому покупці, зупиняючись біля прилавків з яйцями, здебільшого скаржаться на ціну. Проте є й ті, хто каже:

А що зробиш? Бізнес є бізнес.

На базарних ятках вартість десятка яєць може сягати 70 гривень. Це наразі – найдорожчі. Найдешевші коштують пів сотні.

За словами продавців, ціни зросли майже вдвічі, якщо порівнювати з минулим роком. Чому яйця дорожчають, не розуміють, але вдіяти нічого не можуть.

З чим це пов’язано, ми не знаємо. Кажуть, що на сході повибивали фабрики, не мають молодняка. По три рази на тиждень ціна піднімається. Люди незадоволені, але це від нас не залежить. Така йде закупка з фабрики, – коментує продавчиня Оксана.

Серед причин подорожчання, які називають експерти, економічні проблеми в країні, сезонність, підвищення вартості виробництва та здорожчання енергоносіїв. Проте, попри більшу ціну, покупці купують не найдешевші сорти, а обирають середню вартість. Кажуть, так вигідніше.

Але, за словами продавців, попит на яйця таки впав.

Вполовину менше почали купувати. Раніше лотками брали, тепер беруть пакетиками, – каже продавець Дмитро.

Проте не всі покупці надто прискіпуються до цін. Кажуть, є проблеми і суттєвіші.

Це не найгірше – підвищення цін на яйця – порівняно з тим, що відбувається, – прокоментувала переселенка з Харкова Ніна.

Попри шалене зростання вартості яєць, в Мінагрополітики зазначають: вже до кінця жовтня ціни підуть на спад і стабілізуються.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook