Новини
Здоров’я

У Хмельницькому провели протиракову дискусію (ФОТО)

Хвороба стресу, смутку й напруги – так про рак молочної залози говорять професійні кола онкологів, 20 жовтня проводиться Всесвітній та Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози.  

Наприкінці жовтня протягом останніх шести років у Хмельницькому обласному художньому музеї проводяться профілактичні протиракові заходи спільно з Міжнародною жіночою єврейською організацією «Проект Кешер», Хмельницьким благодійним фондом «Хесед Бешт».

Зазвичай на зустрічі свідомого щодо профілактики здоров’я жіноцтва як експертів запрошують лікарів онкологів, мамологів, гінекологів. Проте умови війни в Україні коригують і тематичне наповнення актуальних заходів. Так, постійні стреси, панічні настрої та інші розлади нервової системи, за твердженням онкологів, стають непрямими причинами виникнення й агресивного поширення саме раку молочної залози у жінок.

Крім того, цей вид онкологічного ураження є найпоширенішим не лише в Україні, але й у світі.

Рак молочної залози – смертельно-небезпечне захворювання, яке за темпами поширення злоякісних пухлин займає 1-ше місце у загальній структурі серед жінок. Кожного року у нашій країні реєструється понад 16 тис. нових випадків РМЗ, чверть тих, хто захворів, – жінки репродуктивного віку. Саме тому, пропри тривоги й воєнний стан ми все одно проводимо подібні заходи, мета яких привернути увагу громади до здоров’я жінки, особливо, коли вони боронять наш тил, – коментує організаторка заходу Ольга Нікітіна.

Щорічно музейну ініціативу методичною базою й сестринством підтримують МЖЄО «Проект Кешер та ХБФ «Хесед Бешт».

Від початків існування «Проєкту Кешер» провідною віхою діяльності організаціє є саме жіноче здоров’я, яке включає комплекс профілактично-просвітницьких заходів з попередження й самодіагностики захворювання. Для цього ми співпрацюємо з партнерськими організаціями, лікарями, громадою і ЗМІ, адже саме сьогодні надважливо змінювати ставлення жінок до власного здоров’я! – розповідає співорганізаторка заходу Ірина Герасименюк.

Цього року задля професійної підтримки з психологічним тренінгом на захід запросили психологиню Хмельницького міського центру соціальних служб Наталю Полюк. За час заняття, яке відбувалось в укритті музею під час повітряної тривоги, пані Наталя розповіла, що таке психосоматика і як вона впливає на здоров’я людини:

Сьогодні ми з вами опинились в ситуації постійного дистресу, коли одне непрожите потрясіння нашаровується на наступне, з неможливістю його пропрацювання нашою психікою. А це має свої фізичні впливи на організм – поганий сон, неправильне харчування або голод, нервові зриви тощо. Як боротися з такими самовпливами і до кого звертатися за допомогою – ціль заняття, – зазначає Наталія.

Нагадаємо, що на I стадії рак молочної залози виліковується у 95% жінок, на II стадії у 80%, на III стадії – 50%, саме тому раннє виявлення захворювання є надзвичайно важливим.

Фото: Анатолій Іванов

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook