Новини
Надзвичайні події

Хмельничани залишилися без інформації та екстрених сповіщень у надзвичайній ситуації

Вдруге за два тижні внаслідок ворожого обстрілу хмельничани відчули на собі, що таке залишитися не лише без світла, а й без інформації. Електропостачання в обласному центрі відсутнє вже 6 годин, інтернет працює з перебоями, зв’язок також бажає кращого. За цей час в області вдруге була оголошена повітряна тривога, проте як було хмельничанам про це дізнатися, зважаючи що сирени не працюють, – питання без відповіді.

Нагадаємо, вибух у Хмельницькому пролунав близько 9 години. Після цього електропостачання зупинилося майже у всьому місті. Майже, тому що близько 10 години десь у середмісті ще чутно було сирену. Щоправда, після цього запанувала тиша. Принаймні, в центрі міста.

За цей час по всій Україні знову оголосили повітряну тривогу (об 11.40), проте дізналися про це лише ті хмельничани, яким пощастило в потрібний момент «піймати» інтернет. Система екстреного сповіщення у надзвичайній ситуації (зокрема, відсутність електрики) в обласному центрі з населенням майже чверть мільйона, досі відсутня. Хоча, здавалося б, за майже два тижні її можна було напрацювати так, як це зробили в інших містах.

Зокрема, у Кам‘янці-Подільському одразу після першої НС в області 10 жовтня повідомляли, що у випадку відсутності електроенергії містом їздитимуть поліцейські автівки з увімкненими сиренами та оголошуватимуть про повітряну тривогу через гучномовець. Що до Хмельницького, то «на території Хмельницького району таких заходів не запроваджували». Про це повідомило Суспільне Хмельницький 11 жовтня з посиланням на інспекторку з комунікацій Хмельницького РУП Віру Мазур.

Не запроваджували тоді, не запровадили, схоже, й досі. Принаймні, у центрі міста таких сповіщень з голосу чути не було протягом всього часу, поки у місті тривали повітряні тривоги. Тож хмельничани, які мали проблеми зі зв’язком, навіть не дізналися, що в місті був відбій тривоги, а потім її оголосили знову.

Після другого відбою ситуація в місті, за інформацією міського голови така:

  • Прилетіло в один з об’єктів критичної інфраструктури
  • Постраждалих немає. Пошкоджено вікна в кількох будинках.
  • По завершенні повітряної тривоги ремонтні бригади почали відновлювати електропостачання.
  • Точного часу, коли воно відновиться, звісно, ніхто не може наразі назвати. В першу чергу під’єднуватимуть до мережі об’єкти критичної інфраструктури, потім – населення.

Як повідомив міський голова, відновлення водопостачання та електропостачання прогнозують протягом дня.

За інформацією влади країни, внаслідок ракетних ударів Хмельницька область постраждала найбільше.

Станом на 14 годину внаслідок ракетних ударів в Хмельницькій області відключено 672 000 абонентів, в Миколаївській – 188 400, у Волинській області – 102 000, в Черкаській – 242 000, в Рівненській – 174 790, в Кіровоградській – 61 913 та Одеській – 10 500.Всього силами ППО знищено 18 ракет, – повідомили в Офісі Президента

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook