Новини
Інфраструктура

Місто енергетиків на Хмельниччині понад добу залишається без світла

У Нетішині до енергопостачання під’єднана лише критична інфраструктура. Світло є у медичних закладах. Теплопостачання здійснюється. Водопостачання та водовідведення – ні. Проте приготувати їжу або зігріти воду люди не можуть. Також нетішинці скаржаться на проблеми зі зв’язком.

Проблеми з електропостачанням у місті атомників з населенням близько 40 тисяч мешканців почалися вчора після ворожого обстрілу об’єктів енергетичної інфраструктури на Хмельниччині та Рівненщині. Мешканці міста-супутника АЕС, де все працює від електроенергії, опинилися в абсолютно дикій ситуації – маючи під боком атомну електростанцію, яка виробляє електроенергію, люди понад добу сидять без світла.

Наразі у місті налагоджене підвезення води. В розташування локацій час від часу вносять зміни, про що повідомляють у соцмережах, але як про це дізнаються містяни, котрі мають проблеми зі зв’язком, та розряджені телефони – невідомо. Мешканці міста просять сповіщати їх про новини у місті через гучномовці, проте схоже, ця ідея, як і в Хмельницькому, нереальна для виконання.

У коментарі Суспільному міський голова розповів, що в місті працює шість генераторів, де можна підзарядити телефони.

На сторінці виконавчого комітету повідомили також, що на базі дитячого відділення СМСЧ (1 поверх) запрацювала кімната матері та дитини – там є вода, окріп, зарядка.

Воду роздають на таких локаціях:

  • вул. Варшавська (біля знаку “Я люблю Нетішин”);
  • проспект Незалежності 29, 31 (двір);
  • проспект Незалежності 22 (задній двір торгового центру, рампа).

Гарячу воду можна отримати біля Торгового центру, рампа.

Якщо у Хмельницькому будинків з електроплитами – лише кілька відсотків від загальної кількості, то у Нетішині електроплити – у всіх. Тому у владі дозволили ставити мангали у дворах (за погодженням з головами ОСББ). Також планують використати частину пічок-буржуйок, які готували на передову. Доставку дров обіцяють організувати.

За словами міського голови Нетішина, над відновленням електропостачання в місті працюють. Разом з тим хоча б приблизний час відновлення електропостачання не називає. Лише висловлює сподівання, що до кінця дня зі світлом буде частина міста.

Тим часом начальник Хмельницької ОВА повідомив, що “станом на ранок в Шепетівському районі (до складу якого входить і Нетішин) без електроенергії залишаються приблизно 20% абонентів”.

Чоботар без чобіт

Все це звучить як анекдот, але мешканцям Нетішина не до сміху. Хіба що їх може втішити те, що теплопостачання в місті не припинене. Проте й на це містяни днями скаржилися, зазначаючи, що, раптово торкнувшись батареї, можна отримати серйозний опік, а в квартирах без відкритих навстіж вікон перебувати просто неможливо: при температурі на вулиці +20 у квартирах було +27.

Але зараз люди хочуть знати, коли у них буде світло. І висловлюють свої емоції в коментарях до дописів, які періодично з’являються на сторінках виконкому.

А світло вже скрізь є. Хмельницький, Шепетівка, Славута, Рівне та область вже все ок, навіть в Бадівці в час ночі світло подали. А ми?

А ми – дрова готовити і ставити мангали в дворі.

Чому в Славуті і Шепетівці вже є світло, а в місті енергетиків немає?

Дайте конкретну відповідь на питання. Коли буде світло та вода?

В Нетішині все працює від світла, в інших містах є світло і газ. Нетішин є енергозатратним містом і резерві підстанції не можуть забезпечити в тій кількості, якій потрібно нам. Все вирішиться і буде в нас світло, трошки терпіння.

А станція тут чого стоїть, для виду?

Потерпіти можна. Тільки холодильники терпіти не хочуть. Дайте людям інформацію коли буде відновлено електроенергію?

Міська рада думає, що всі сидять у фейсбук! Для чого гучномовці? Люди, напевно, самі мають здогадатися, де сьогодні буде вода!

То квест такий! “Знайди де сьогодні буде вода.

А в нас як завжди – сапожнік без сапог. В Хмельницькому ще вчора вечері дали, в навколишніх містах також є. Зате Нетішин???

Хоча б по районах на годинку включали світло. Все навколо освітлюється (Остріг, Славута), а атомна станція – без світла. Люди запасались продуктами на зиму в холодильних камерах, все на сміття. І це при таких цінах і мізерних зарплатах.

Хоча б на якийсь проміжок часу включили, щоб зарядити елементарно телефони та павербанки. Закип’ятити воду.

Громаду цікавить: чому відсутнє енергозабезпечення в місті на такі випадки? Чому енергія є в сусідніх містах Славута, Остріг та в навколишніх селах, а в нас досі ні? Коли буде енергопостачання в місті енергетиків?

Ха-ха-ха, місто-енергетик! Смішного, звичайно, мало. Але, дійсно, чоботар без чобіт! Що в цій ситуації робить пан МЕР?

У нас мерія – справжні партизани, мовчать!!!!

Там, де локація для зарядки, взагалі нереально це зробити.

На жаль, Нетішин є заручником електрики. Якщо в навколишніх населених пунктах є альтернатива обігріву та приготуванню їжі (газ, дрова, грубки…), то багатоквартирна частина Нетішина “зав’язана” виключно на електриці. Думаю, що для того, щоб забезпечити “апетит” Нетішина, потрібно відключити і Славуту, і Остріг, і райони. Бо можливості розбомбленої електромережі регіону зараз дуже обмежені. Мені (та й не тільки мені) було б цікаво побачити, яке навантаження було вчора під час спроби подачі електроенергії, бо уявляю як всі кинулися вмикати електрочайники, електроплити… Щодо дій. Керівництво міста в цій ситуації мало що може зробити. (Воно не має впливу на енергосистему). На жаль, 73% хотіло шашликів. Зараз мають можливість це робити. У дворах.

Напишіть, коли може з’явитися світло, люди не знають, що робити з морозильними камерами.

Зрозуміло що є більша біда. Але одна справа коли сьогодні з’явиться світло, а інша справа через тиждень. З їжею в морозилках що робити – переробляти, викидати?

Невже ніхто не прораховував такі варіанти знеструмлення? За 8 місяців можна було б від блоків протягнути 5 км кабелю, і мали б своє живлення від ХАЕС, а не від Шепетівки.

Певним знущанням вважають люди і допис, який з’явився на сторінці виконкому кілька годин тому. Мешканцям міста, які вже добу сидять без світла, розповіли, які побутові прилади споживають найбільше енергії, та закликали до економії.

Люди, звісно, відреагували і на це.

Дуже “доречно” в теперішній ситуації… Але в можновладців є приватні будинки і, напевно, є і дизель-генератори, то можна давати поради…

Ми вже другу добу заощаджуємо, тільки навколо нас всі зі світлом.

То може ви пропонуєте в місті енергетиків готувати їжу у дворах на кострі? Я про те, що прилади – пожирачі енергії…

Потім ще введуть ліміт на електроенергію, воду і будуть штрафувати за те, що більше використаєте)))

Станційне керівництво за 8 місяців не те, що лінію на місто збудувати (котра збудована), навіть укриття не можуть зробити. Слава Козюрі.

У виконавчому комітеті тим часом розказують людям, де в місті енергетиків будуть встановлені буржуйки:

Сьогодні, 23 жовтня, з 13.00 до 18.00, в 7 локаціях міста будуть встановлені буржуйки: в районі будинку “Я перший”; дворовій території буд. 21, 23, 25, 27 по вул. Набережна; на дворовій території “Волині”; біля “Айвенго”; біля буд. 15, 17 по вул. Варшавська; дворова територія буд. 31 по просп. Незалежності (за приміщенням ЖКО); парк.

Прокоментували ситуацію в Хмельницькобленерго:

Енергетики працюють, не покладаючи рук, задля відновлення розподілу електричної енергії споживачам міста. Якщо ж все-таки його не вдасться відновити, у Нетішині буде запроваджено погодинне ввімкнення електричної енергії згідно з графіком.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook