Новини
Бізнес

На Хмельниччині продовжують розвивати сімейне молочне фермерство

Сімейний молочний бізнес на Теофіпольщині за умовами кредитування не має найманих робітників. Працюють тут лише члени однієї родини Мулишиних. Торік вони вирішили ризикнути і взяли позику на холодильне обладнання. Своїм невеличким стадом в 11 дійних корів опікуються справно.

Умови праці після відкриття сімейної молочної ферми у родини особливо не змінилися. Хоча дещо довелося доробити. Замість жолобів облаштували кормовий стіл, застелили килимки.

Користуючись сприятливою погодою, господарі максимально випасають худобу на вільному вигулі. А долучитися до інвестиційного проєкту з позикою вирішили з кількох причин.

Дають нам дорожче на гривню. В селі платять по 7, нам – по 8. Рік працюємо так, а на другий рік починаєш виплачувати кредит. Кредиту повертаємо половину. Ми взяли 100 тисяч, 50 виплачуємо, 50 – ні, – розповідає власниця молочної ферми Віта Мулишина.

Що ж до самого молока, то вимоги для селян не надто суворі. Молоко має бути охолоджене до 4 градусів, чисте, проціджене тощо.

У цьому селі досить багато корів у приватних домогосподарствах. Проте люди з певною недовірою ставилися до позики.

В нашому старостаті є ще 4 села. І лише вони одні наважилися відкрити ферму. Більше ніхто. Хоча мають більше корів, – розповідає  староста села Ігор Мулишин.

За словами старости, було ще декілька сміливців. Але почалася війна і хлопці пішли на фронт. Разом з тим сподівається, що досвід сімейних молочних ферм з часом перейматимуть інші. У громаді ж намагаються тримати свій, здебільшого, аграрний фронт.

Ми – сільськогосподарська громада, і дійсно у нас максимальне наповнення від сільського господарства. Ми в загальному «затягнули» близько 60 мільйонів гривень з державного і обласного бюджетів. Загальний наш бюджет – 245 мільйонів. Власних коштів – 137-140 мільйонів. І ПДФО є основним ключовим податком, – розповідає голова Теофіпольської громади Михайло Тененев.

Загалом на Хмельниччині майже 40 фермерських господарств працюють в рамках інвестиційного проєкту «Сімейні молочні ферми». Програма допомагає селянам не лише з кредитуванням, а й консультаціями та з реалізацією продукції.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook