Новини
Інфраструктура

Мешканці Нетішина наражають місто на регулярні відключення від електроенергії

Майже дві доби без електропостачання нічому не навчили мешканців міста енергетиків, стверджує міський голова. Попри неодноразові заклики економити, нетішинці продовжують “жити, як в мирний час” та систематично перевантажувати мережу.

Ситуація в Нетішині ускладнюється, зокрема, тим, що вся техніка, включаючи плити на кухнях, там працює на електриці. Проте, як стверджує міський голова Олександр Супрунюк, не всі мешканці міста усвідомлюють складність ситуації і, складається враження, вмикають всі електроприлади, які мають у помешканні, щойно отримують доступ до електроенергії.

Навіть війна декого нічому не навчила. Для того, щоб дати електрику на місто, довелось в Хмельницькій і Рівненській областях періодично відключати цілі міста і райони. По кілька годин на день! Зранку весь Хмельницький став через аварійне відключення. У нас в місті – як в мирний час! В окремих оселях – люстри по шість ламп в кожній кімнаті, два телевізори, комп’ютери… Одна людина в хаті (це реально зі скарги сусідів) В результаті перевищення ліміту і відключення частини міста на годину, – написав Олександр Супрунюк.

Також міський голова закликав дбати про свій добробут у критичній ситуації самостійно.

Не кивайте на когось, відповідайте за себе, не сподівайтесь що вас хтось нагодує, ввімкне вам в магазині холодильник чи поставить в кожну квартиру буржуйку. Цього не буде. Може скластись така ситуація, що не зможемо забезпечити навіть тим, що змогли ці два кризових дні. Бо ніхто не буде кип’ятити воду та заряджати мобілки під обстрілами (не дай Бог). Тому запас води, сухпайків, елементарна хоча б «окопна свічка», щоб нагріти води та заварити “мівіну” чи кашу, теплий одяг, павербанк – це те, що не обговорюється. Розумію, що декому хочеться бути патріотом в теплі і біля телевізора давати поради. Але війна може постукати до кожного,наголосив очільник громади.

Зі свого боку мешканці Нетішина висловили й свої претензії як до сусідів, так і до влади.

Пройдіться містом і подивіться, як насправді використовується ресурс. Магазини всі святяться, будівництво також. Мер обіцяв доставити воду до кожної школи в перший день, але цього не було.

В нас війна не перший день і давно вже зрозуміло, що Нетішин також буде без комунікацій, тому напевно можна було завчасно привезти воду, купити генератори.

На жаль, деякі люди живуть в космосі, у нас в кафе “Прага” ілюмінація на пів вулиці

Не можу зрозуміти, чому о 16.00 міст через Горинь, біля молитовного, уже сяяв всіма ліхтарями?

Я вважаю, що в цей тяжкий час нам потрібно зробити графік відключення від електромережі хоча б на 1,5 год по мікрорайонах. До людей не дійде те, що просить влада, а так буде нормально, за 1,5 год ніхто не помре без світла. Графік повинен мінятися по мікрорайонах, так ми зможемо заощадити нагрузку, інакше будемо знову носити воду і бігати за окропом

Можна і магазини раніше закривати. В кожному дворі магазин, який робить до 22. Навіщо питається? А вийти з дому після 18-ї страшно, бо жоден ліхтар не горить. Дивна економія

Зробіть графік відключень і повідомте громадян про нього, щоб могли щось спланувати. У нас котел на дровах, він функціонує за рахунок насоса, який ганяє воду по батареях. Якщо не буде світла – вибухне котел. Хто купить мені новий?

Замість графіка відключення електроенергії по місту якась дивна риторика… Хлібзаводу в місті немає, хтось має пекти і привезти. Місто підключено до енергомережі якось послідовно, бо залежне від сусідів з двох боків. Але в них газові плити в основному і багато приватного сектору. То садимо квіти всім ворогам на зло, то про несвідомість містян. Але головне донесено, що кожний має подбати про себе.

Я тут живу відносно недавно, але от мені цікаво, чому ніхто не додумався забезпечити резервну лінію (окрему від сусідів) для стратегічного міста? Війна не вчора розпочалась. Невже горе-керманичі не додумались кинути гілку від станційного ОРУ на місто? Чув, що колись були навіть розроблені проєкти. Так, треба трансформатор 330/110 (можливо ще якісь нюанси) і вартує він певно як «збитий Боїнг», але мене вкурвлює, коли за вікном війна, а ми клумби садимо…

Вже за годину після публікації допису ситуація в місті знову була критична, і міський голова знову звернувся до містян.

Терміново потрібно зменшити споживання електроенергії! Йде неймовірне перенавантаження мережі. Якщо ми цього не зробимо, нам вимкнуть електроенергію у всьому місті!!!

Разом з тим, як слушно зауважують містяни, не всі сидять у соцмережах і не всі в курсі інформації, яку намагається донести до них влада.

Нагадаємо, до 31 жовтня на Хмельниччині наказом начальник обласної військової адміністрації запроваджено режим жорстокої економії електроенергії.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook