Новини
Здоров’я

Складну операцію на черепі вперше провели у Хмельницькій міській лікарні

Нейрохірург з Херсону Олександр Черпак – один з тих, хто на початку війни, у квітні, поповнив ряди медиків Хмельницької міської лікарні, виїхавши з окупованих територій. Днями саме він вперше у медичному закладі виконав операцію із усунення дефектів черепа пацієнта.

Олександр Черпак розповідає, завдяки співпраці з хмельницькими медиками мають перші вагомі результати.

Такий вид оперативного втручання є доволі рутинним у нейрохірургічній практиці, проте на базі саме міської лікарні вона відбулася вперше.  З особливостей – те, що під час однієї анестезіологічної підтримки відбулося закриття двох дефектів, – розповідає лікар.

Важкі травми голови пацієнт отримав внаслідок падіння з висоти. І хірургам довелося максимум зусиль, аби повернути естетичний вигляд черепа та зберегти мозкову діяльність.

З іншої сторони, дефект був доволі низько. Один край цього дефекту проходив під лицевим нервом. І треба було обережно виділити, щоб не пошкодити лицевий нерв. Щоб у пацієнта у майбутньому достатньо підіймалися повіки і щоб він міг дивуватися та підіймати брови, – поділився деталями Олександр Черпак.

Після лікування і реабілітації пацієнт зможе повернутися до звичного життя та роботи.

Все до мене приходить, я все згадую і все до мене повертається, я все пам’ятаю. І слава Богу, що я живу, що я можу ходити та сміятися, бо я був «овочем», – розповідає прооперований пан Павло.

Операція минула без ускладнень, наразі пацієнт готується до виписки. Як розповідають фахівці, оперативні втручання такого спрямування у Хмельницькій міській лікарні продовжать, адже медицина не стоїть на місці, зокрема, і на місцевому рівні. Навіть під час війни.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook