Новини
Культура

Виставка легендарного художника відкрилась у хмельницькому музеї (ФОТО)

Вернісаж персональної ретроспективної виставки-продажу «Вся справа у капелюсі» хмельницького митця Михайла Ніколаєва відбувся вчора, 27 жовтня, в обласному художньому музеї.

Художник Михайло Ніколаєв народився в українському Мелітополі, здобував фахову освіту в Одесі та Петербурзі. Саме під час навчання майбутній художник познайомився з Сергієм Брижанем, який й запросив Ніколаєва працювати до Хмельницького.

Тож, 1987 року молодий митець пішов працювати головним художником до Хмельницького академічного обласного театру ляльок «Дивень», де натхнення й сумлінно працював 35 років. За словами самого художника, своє призначення можна знайти скрізь, якщо дивитися глибше. Але саме театр дає художнику простір і широту творчого розвитку не тільки в усіх мистецьких техніках, але й змінює мислення, масштабуючи його. Саме тому у хмельничан неповторні образи вистав цього театру пов’язані саме з кмітливою й фантазійною уявою сивобородого чарівника Ніколаєва:

«Театр не дає відповіді на жодне питання життя, навпаки – він їх ставить перед особистістю, для її самовизначення. А ляльковий театр не фокусується тільки на людині, він дає можливість художнику створити цілий калейдоскоп світів, які дарують продуктивний неспокій, поступ – не інакше!» – наголошує митець Ніколаєв.

Сценограф й самобутній живописець Ніколаєв презентує хмельничанам і гостям міста не тільки потужну серію творів створених за три  останніх роки, під час пандемії зокрема, а й дійсно унікальні роботи студентських років, родинні реліквії, зокрема автопортрет 1980 року.

«Ця виставка мала відбутися ще у березні, адже планувалася ще у минулому році, але всі плани були понівечені 24 лютого. Проте, коли у стінах ХОХМ готувалась виставка «ДЛЯ БІЙЦІВ – ВІД МИТЦІВ» митець Михайло Ніколаєв один з перших надав свої твори для експонування. А коли його роботу придбали, щоб допомогти нашим військовим – це надзвичайно перейняло й надихнуло майстра і він вирішив зробити свою виставку саме благодійною. Художник наголошує, що якщо навіть всі його продані твори зможуть врятувати хоча б одне життя – то він працював не даремно! – зазначає кураторка виставки Антоніна Мельничук.

Раніше митець створював свої шедеври у майстерні лялькового театру, саме там можна було спостерігати за дивом перетворення феєричного театрального художника на емоційного філософа живопису, який у своїх творах звертається до історії й до її творців. Навіть у представленій експозиції глядач може знайти алюзії до всесвітньовідомих Матіса й Шагала у інтелектуальному діалозі з неймовірно нашим Ніколаєвим.

Понад тридцять років цей митець формував інтелект й критичне мислення не тільки у тої малечі, яка щовихідних відвідувала театр, але й дорослих, які у ніби казкових образах бачили наше життя в його правдивій наготі, хоча й оздобленій вишуканістю дійсного мистецтва.

Мистецтво рятує, рятує не тільки морально, презентуючи усю палітру краси життя, але й в умовах сьогодення допомагає нашим військовим необхідними комплектуючими. З метою сприяння нашій спільній перемозі організована виставка «Вся справа у капелюсі», тож товариство – наблизимо її разом!

Виставка експонуватиметься у Хмельницькому обласному художньому музеї до 11 грудня.

Нагадаємо, також у залах музею представлена виставка двох українських художниць, присвячена 230 дням лютого.

Довідково: Михайло Ніколаєв народився 1956 року в Мелітополі. 1981 р. – закінчив Одеське художньо-театральне училище. 1987 р. – Ленінградський державний інститут театру, музики та кінематографії (сьогодні – Санкт-Петербурзька державна академія театрального мистецтва).
З 1987 року головний художник Хмельницького академічного обласного театру ляльок «Дивень».
Лауреат премії в галузі сценографії ім. Владислава Клеха (Україна – США, 2001); обласної премії імені Т.Г. Шевченка (2003). Дипломант фестивалів театрів ляльок Кук-Арт VI,VII (Санкт-Петербург, 2004-2005). Нагороджений премією Кабінету Міністрів України ім. Лесі Українки (2005).
М. Ніколаєв є лауреатом всеукраїнських та міжнародних фестивалів театрів ляльок: “Сілістра-89” і “Ян-Бабіян-96″(Болгарія); “Інтерлялька-98” (Ужгород). Вистава “Івасик-Телесик” стала лауреатом фестивалів “Інтерлялька-98” (Ужгород), “Золотий Телесик-99” (Львів) та міжнародного фестивалю театрів ляльок (Кишинів, 2000). Виставу “Різдвяна ніч” було відзначено на театральному фестивалі “Біла вежа-2001”, у Бресті ця ж вистава перемогла у номінації Білоруського центру UNIMA “За кращий театральний експеримент”. Виставу “Тарас” за Б. Стельмахом було визнано як кращу на всеукраїнському фестивалі “Золотий Телесик-2001” (Львів). На II міжнародному фестивалі “Подільська лялька-2001” (Вінниця) вистава “Чарівна зброя Кендзо” стала володарем Гран-Прі та отримала диплом за кращу сценографію, премію на фестивалі “Обереги” в Івано-Франківську (2001), гран-прі на “Відлунні” у Катовіце (2002). Переможець у номінації краща сценографія до вистави “Оленка та Іванко” (Черкаси, 2012). Ця ж вистава здобула перемогу на фестивалі “Ляльки над Ньоманом” (Білорусь, 2014). Його роботи знаходиться у музеях та приватних колекціях України, Європи та Америки.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook