Новини
Інфраструктура

Хмельничани просять ввімкнути опалення, щоб знизити навантаження на електромережі

Вже не вперше, і не лише хмельничани, просять у влади пустити тепло по трубах у житлові будинки. Завдяки цьому, вважають люди, можна буде уникнути перевантажень електромережі, оскільки поменшає ввімкнених електроприладів, завдяки яким хмельничани намагаються зігрітися. Подібні прохання лунали і в інших містах області та України. Подекуди опалення таки включили раніше. У Хмельницькому чекають відповідних погодних умов.

Нагадаємо, за правила, опалювальний сезон можна розпочинати, коли температура повітря на вулиці протягом трьох днів буде нижчою, ніж 8 градусів тепла. Про це щороку говорять у владі, нагадували цю норму також і цьогоріч. Попри складну ситуацію в країні, спричинену повномасштабним вторгненням росіян, місто готове до опалювального сезону ще від вересня. Але природа все ще підкидає теплих днів, як от сьогодні.

Разом з тим, у домівках багатьох хмельничан досить холодно. А дехто зазначає – самі би перетерпіли дискомфорт, проте для дітей, особливо маленьких, низька температура в помешканні – небезпечна. Ті, хто має в квартирах кондиціонери, навряд чи наважиться їх вмикати, особливо якщо після цього буде зникати світла – сусіди пояснять, що так робити… не варто. А от тих, хто має обігрівачі, проконтролювати неможливо. В результаті – електромережа не витримує навантаження, місто занурюється в темряву.

Звісно, це лише припущення, проте хмельничани й самі просять дати старт опалювальному сезону, аби зменшити навантаження на електромережі. Таке прохання опублікували на сторінці Департаменту інфраструктури міста Хмельницького:

Включіть опалення на мінімум хоча б. І електроенергія буде використовуватись в рази менше. Не замерзати ж діткам в квартирах. А якщо пропонуєте мерзнути, то робіть акції в аптеках “знижка на ліки по програмі економія електроенергії” або “ми готові до опалювального сезону з березня, але в кінці жовтня ще не плануємо його подавати населенню”. Час не з легких, але інші області (і навіть в нашій, деякі райони) не змушують людей мерзнути через відсутність індивідуального опалення. Сподіваюсь, що почуєте і відреагуєте.

У Департаменті у відповідь вкотре нагадали:

Згідно п. 8 Правил надання послуг з постачання теплової енергії, затверджених постановою КМУ від 21.08.19 о. № 830, опалювальний період починається коли протягом трьох діб середньодобова температура зовнішнього повітря становить 8 градусів та нижче, тоді міським головою приймається рішення про початок опалювального сезону.

Оскільки тема “гаряча” і турбує багатьох, у коментарях розгорілися пристрасті. Кожен з хмельничан спробував пояснити свою позицію та висловити аргументи.

то виходить, що у Шепетівському р- ні де подали опалення, у Житомирській, Вінницькій обл. температура повітря холодніша ніж в Хмельницькому? Чи закон не один для всіх? Дозвольте тоді в багатоповерхівках ставити індивідуальне опалення ( ті що побудовані до 00-х років.)

Звичайно, є незадоволені. Та якщо подивитися, як ходить частина мешканців, з закороткими джинсами та штанами, замість носків – сліди; в коротких куртках (тобто, в тому, в чому ходили за високої температури повітря), з’являється висновок, що їм зовсім не холодно

Пост про, те що мерзнуть діти, бо прогріти їхню кімнату неможливо через відсутність світла і небажання влади включити опалення. Просто час важкий, роботи і зарплати немає, або якщо є то не стабільно. За що купляти ліки для дітей які промерзли, якщо ціни стрімко летять вгору щодня.

Хоча б на ніч на кілька годин включали, щоб якось прогріти помешкання, але навіть, коли була вночі мінусова температура, не пожаліли людей

Потрібно розуміти лише одну річ. Що нагріти будинок, котрий вже охолов дуже складно і енергозатратно. 8 градусів на вулиці, то в будинках буде 12-14. Якась не раціональна економія.

в нас в квартирі уже 10-11 градусів. І я то переживу, але маю двох маленьких діток, яких мушу ложити спати в одязі, покупати нереально, бо інеєм можна покритись. Опалити не можу бо світла немає

Половина квартир з малими дітьми і кожна сім’я вмикає електричний обігрівач, бо в квартирі сиро. ось і вам економія світла.

Я в шоці. Просте прохання до влади звернути увагу на те, що можливо пора уже включити опалення для зменшення нагрузки на електроенергію тому, що діти мерзнуть і люди змушенні включати обігрівачі, щоб обігріти хоч колись кімнату (при наявності світла) ви вже перекрутили як хотіли і про інші країни взнали, і про те що в когось тепліше, і хто як опалює з індивідуальним опаленням, і про те як грілися і жили люди в 20 столітті і навіть те, що ЗСУ не в кращих умовах ніж ми (за ЗСУ я згідна, щоб знали в мене там є родина (яка воює з 14 року) і як їм там я знаю дуже добре і завжди при можливості допомагаю їм), але це не означає, що я з дітьми повинна жити в окопі під дощем.

Звернули також увагу працівників Департаменту інфраструктури, які коментували допис, на неточність цитування відповідного пункту постанови. Тож і тут була своя дискусія.

Департамент інфраструктури нащо ви перекручуєте? В Правилах сказано: “Опалювальний період починається не пізніше ніж коли протягом трьох діб середня добова температура зовнішнього повітря становить 8°С та нижче.” НЕ ПІЗНІШЕ, тобто можна і раніше, на розсуд місцевої влади.

Хіба хтось казав. що не можна, але у нашому місті завжди чекали цих параметрів. Тим в кого квартири утеплені і стоять пластикові вікна, в них зараз вдома температура близько 18-20 градусів, якщо включити опалення, вони будуть обурюватись, адже платіжки доведеться платити чималі. а включити опалення на одну квартиру чи пару будинків неможливо

А ті в кого вікна металопластикові і утеплені (або з нашими зарплатами не змогли їх замінити), а в квартирі холодно і сиро, будуть обурюватись, коли від сирості зіпсується вся техніка. Тоді що робити? Хто буде відкупляти чи ремонтувати?

Нагадаємо, зараз у Хмельницькому опалювальний сезон стартував лише для дитячих садків та медичних закладів. Здійснюється він в режимі “гарячої води”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook