Новини
Суспільство

Буржуйки на фронт виготовляють у Хмельницькому професійному ліцеї

Виготовляють пічки для фронту хмельницькі студенти спільно із майстрами виробничого навчання. За два місяці змайстрували близько сотні буржуйок. Частину вже передали захисникам.

Роботу з виготовлення буржуйок в училищі розділили на чотири етапи. Поки одна група майстрів виготовляє колісники для дров, інша – ніжки. Саме таким чином кожен відповідає за той чи інший процес.

Студенти кажуть: робота з виготовлення фронтових пічок не важка, але клопітка.

У Хмельницькому професійному ліцеї діє регіональний центр з підготовки кваліфікованих робітників з професії електрогазозварювальник. Саме в його рамках здобувачі освіти виготовляють буржуйки.

Взяли водогінні труби, що були в користуванні, діаметром 60 сантиметрів, порізали на заготовки, і з них виготовили так прості по складності буржуйки, – розповідає майстер виробничого навчання Іван Казмірчук.

Одну таку буржуйку за дві зміни, тобто за 12 годин можуть виготовити два учні. За два місця студенти спільно з майстрами виробничого навчання зробили вже близько сотні таких пічок.

До нас зверталися священники, школи, музеї. Зверталися організації зв’язку, окремі воїни, наші учні. Ми своїм коштом на майже 60 тисяч закупили електроди, круги, фарбу, все, чого не вистачало, і спільно досягли таких результатів, – розповідає директор ліцею Григорій Станіслав.

Собівартість однієї такої пічки – 1700 гривень. Зараз на них чекають захисники на фронті. Поки буржуйки доставляють на передову, навчальний заклад продовжує їх виготовляти.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook