Новини
Хмельниччина туристична

Столітній маєток занедбали на Хмельниччині

Пошкоджена будівля, заросла кущами територія – так виглядає нині одна зі старовинних садиб в селі на Хмельниччині. Колись він належав Софії Роллє, дворянці, родичці подільського лікаря Йосипа Ролле. Пізніше у цій будівлі влаштували школу. Садиба не числиться серед пам’яток архітектурної спадщини, вона просто перебуває на балансі місцевої громади. І продовжує руйнуватися.

Маєток Софії Роллє розташований у селі Гришки, що на Деражнянщині. За словами місцевих мешканців, колись, в давнину, цей будинок використовували, як місце для відпочинку.

Це було як дача тут, відпочивали поважні люди, – розповідає зі слів батька місцевий мешканець Сергій Пукалюк.

До 2008 року в приміщенні садиби розміщувалася школа.

Перші класи були на першому поверсі, п’ятий та шостий – на другому поверсі. І учительська – теж на другому поверсі, – пригадує пан Сергій.

За словами хмельницького краєзнавця Сергія Єсюніна, маєткові Софії Роллє – понад сто років. Тут міг гостювати її відомий родич:

З історичних документів нам відомо, що Софія Юріївна Роллє мешкала на сусідній Вінниччині, в Браїлові, але мала маєток на Деражнянщині. Цей маєток увійшов в історію ще й завдяки тому, що один із родичів Роллє – Йосип Роллє – відомий подільський лікар.

Довідка: За місцевими легендами, у графині був справний кухар, німець за національністю, який готував їй рідкісні страви. Одного разу він приготував салат з помідорів, які вирощувалися у маєтку Роллє. Салат Софії Юріївні сподобався, відтоді, згідно з переказами, у селі почали вирощувати помідори, як овочеву культуру. У радянський час садиба була націоналізована. У 20-х роках у приміщенні колишнього маєтку відкрили колектор для безпритульних (в основному там перебували 12-16-річні підлітки), яким завідував Кутовий. Тут готували робітників для чавунно-ливарного заводу, що діяв у сусідньому селі. Згодом приміщення було передане в розпорядження школи. З 2008 року не використовується.

Точний рік будівництва маєтку краєзнавцям не відомий, але в 1970-х роках минулого століття він вже був.

Переглядали всі маєтки, що збереглися на Деражнянщині, і його якраз рекомендували додати до охорони, як пам’ятку архітектури місцевого значення, бо, в принципі, маєток зберігся не перебудований, – розповідає Сергій Єсюнін.

Зараз маєток виглядає не так привабливо, як у давнину: вибиті вікна, в деяких кімнатах вирвана підлога, провалюється дах.

Маєток перебуває на балансі Вовковинецької громади. Як розповідає її голова Сергій Волковинський, садибу передали громаді при об’єднанні:

Раніше маєток був на балансі Гришковецької сільської ради. Коштів, щоб його відновлювати, в громаді немає, потрібно шукати інвесторів та спонсорів, які мали б бажання долучитися до відновлення.

За словами очільника Сергія Волковинського, садиба Софії Роллє нікуди не подавалася, як архітектурна спадщина, що потребує захисту.

Він просто на балансі нашої громади, – прокоментував голова громади для Суспільне Хмельницький.

Відео: Суспільне Хмельницький

Читайте також: 12 маєтків пропонують подивитися мандрівникам на Хмельниччині

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook