Новини
Інфраструктура

У Волочиську голосуванням вирішують, чи вмикати вуличне освітлення

Вимкнене, зважаючи на стан енергетичної інфраструктури, вуличне освітлення у Волочиську хочуть знову ввімкнути, проте лише на одній вулиці. Робити це чи ні – в міській раді запитали у мешканців міста.

Повідомлення з проханням до містян висловитися з приводу відновлення вуличного освітлення на центральній вулиці Волочиська опублікували вчора, 3 листопада, у соцмережах:

Друзі, хочемо почути вашу думку. Враховуючи стан енергетичної інфраструктури та рекомендації міністерства ми, як і вся країна, вимушені дотримуватись режиму економії електроенергії та вимкнули вуличне освітлення у громаді. Беручи до уваги численні звернення жителів міста щодо освітлення центральної вулиці, ускладнення дорожнього руху у вечірній час та інших проблем для містян, спричинених відсутністю світла ми розглядаємо можливість ввімкнути освітлення вулиці Незалежності (від міського ринку до мікрорайону Поділля).

Також у міській раді додатково повідомили, що для вуличного освітлення в місті використовують енергоощадні лампи. Тож приблизне споживання електроенергії становитиме 2,5-3 кВт⋅год.

Зважаючи на все викладене у дописі, мешканців Волочиська попросили висловитися “за” або “проти” освітлення вулиці Незалежності.

Якщо у телеграм-каналі вибір можна зробити, натиснувши відповідну кнопку в голосуванні, та у Фейсбук мешканці міста можуть коментувати.

На кінець доби у телеграм-каналі Волочиської міської ради “за” те, щоб вуличне освітлення увімкнути, проголосували 630 осіб, “проти” – 829. Щоправда, вирахувати, чи голосують там саме мешканці Волочиська, досить важко, адже ідентифікувати тих, хто голосує навряд чи можливо.

У ФБ ніби простіше – можна переглянути профілі тих, хто ставить цифри “1” або “2”. Щоправда, справа це досить клопітка. Тож зрозуміти, чого хочуть містяни, можна хіба що з коментарів. Умовно, їх можна розбити на три категорії. Перші стверджують, що без вуличного освітлення в місті можна обійтися, бо “деякі міста взагалі без світла сидять, а ми тут перебираємо вулицями”. Другі пишуть, що освітлення потрібно вмикати, бо “всі лампи споживають, як ОДИН обігрівач плюс комп. Одна квартира жере більше, воно того взагалі не варте” і “ви не правильно питаєте))) Треба було фотку “дуйчика” поставити і запитати, що краще: один обігрівач чи центральна вулиця зі світлом. А то, як виявилося, більшість не в курсі що таке 2-3 кіловати“.

Є й треті, ті, хто вважають, що освітлення потрібно вмикати не лише на центральній вулиці, яка бодай трохи освітлюється завдяки фарам автомобілів та вітринам магазинів (хоча у міській раді прокоментували, що власників магазинів вивіски та вітрини попросили вимкнути, тоді як у Хмельницькому, до прикладу, коли місто не освітлювалося, то рятували перехожих лише вітрини та вивіски магазинів). Інші вулиці, особливо на околицях, також потребують освітлення, оскільки ходити ними без ліхтарів просто небезпечно.

Зокрема, у коментарях пишуть таке:

Якщо є можливість, включайте, ввечері дуже темно іти з дітьми з танців додому, також людям похилого віку вранці темно на автостанцію іти, щоб в село їхати, тим паче собаки ганяють…

А за автовокзалом що люди не ходять? Якщо включати, то всім, але через стовп, чи через два і обов’язково на пішохідному переході

Центральна вулиця і так буде освітлювати від вивісок магазинів та авто… А ось такі малі вулички та провулки, які знаходяться в районах Запуття, пушкіна, нижнє та базар то там без освітлення ніяк

Тиждень тому йшли на електричку, на обгін виїхав на роликах, рвонув сумку з плеча. Добре, що тримала рукою

По Україні статистика свідчить, що почало гинути більше людей на дорогах у темну пору, через вимкнене освітлення. А ще й зріст злочинності. Теж чекайте…

Чому тільки мова йде про вулицю Незалежності? Запуттями взагалі темінь така, що боїшся додому йти після роботи. За бетонною стіною йдеш по доріжці і не знаєш, чи хтось ззаду дасть по голові, чи ні.

Волочиська міська рада, будь ласка, прийміть рішення таке, щоб воно було виважене з усіх сторін і справді виходило з міркувань реальної економії та ситуації у місті, а не лише через кількість голосів. Багато тих, хто голосує за 1, можуть самі у місті не проживати (а бути жителями сіл нашої громади чи взагалі перебувати закордоном).

Економити. І що це за ділення до Поділля, там що вже закінчується місто. Жахливі тротуари від Поділля до Волочиськ 1. Там точно голову скрутити можна. Підтримуємо місто без світла.

Якщо потрібно економити, значить потрібно економити!!! Але тоді потрібно для містян, для їх безпеки, зробити, так би сказати, “дружини”. Як було на початку війни, на базі Самооборони – щоб вночі чоловіки ходили, і патрулювали вулиці. Думаю, що це не є проблема. Бо того “стерва” в нашому місті, яке почне ночами “лазити” по під’їздах і тд. і т. п. дуже багато!

Чи прийматимуть рішення у Волочиській міській раді, спираючись на голосування у соцмережах, чи зважать, як радять у коментарях, на думку енергетиків та правоохоронців, дізнаємося згодом.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook